På västfronten intet nytt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För filmatiseringen i regi av Lewis Milestone, se På västfronten intet nytt (1930). För filmatiseringen i regi av Delbert Mann, se På västfronten intet nytt (1979).
På västfronten intet nytt
1929 års tyska upplaga.
1929 års tyska upplaga.
FörfattareErich Maria Remarque
OriginaltitelIm Westen nichts Neues
OriginalspråkTyska
ÖversättareCurt Berg
LandWeimarrepubliken Tyskland
ÄmneVästfronten under första världskriget
GenreRoman
Utgivningsår1929
Först utgiven på
svenska
1929

På västfronten intet nytt (tyska: Im Westen nichts Neues) är en roman från 1929 av den tyske författaren Erich Maria Remarque. Den brukar räknas till den nya sakligheten inom litteraturen.[1] Romanen har översatts till mer än 50 språk och nått en upplaga på över tjugo miljoner exemplar. Den tillhörde de första böckerna som brändes i samband med nazisternas bokbål 1933. Remarque själv befann sig vid denna tid redan i amerikansk exil.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen beskriver första världskrigets fasor och vansinne utifrån en 19-årig tysk soldats synvinkel. Den unge mannen, vid namn Paul Bäumer, kommenderas av den tyska armén till västfronten tillsammans med sina klasskamrater. De är entusiastiska och segervissa. Även om den militära drillen är hård och förråande för psyket uppstår en nära kamratskap mellan soldaterna, men kamraterna stupar en efter en. Att dödandet och döendet är krigets vardagshändelser får i romanens gestaltning karaktären av en skarp anklagelse och ett avslöjande av förljugenheten i begrepp som "hjältedåd" och liknande.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

På västfronten intet nytt har filmatiserats två gånger, 1930 i regi av Lewis Milestone och 1979 i regi av Delbert Mann. Den första filmen vann två Oscar, för bästa film och bästa regi, men totalförbjöds i bland annat Tyskland, Österrike, Sovjetunionen och Frankrike. Den räknas idag av American Film Institute som en av de 100 bästa amerikanska filmerna genom tiderna. Nyinspelningen från 1979, som håller sig närmare romanintrigen, blev även den väl emottagen och belönades med en Golden Globe Award.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Remarque, Erich Maria; Berg, Curt (2004). På västfronten intet nytt (1. kart. uppl. i detta utförande). Stockholm: B. Wahlström. Libris 9213167. ISBN 91-32-32988-1 
  • Litteraturens världshistoria. Mellankrigstiden. Andra världskriget (1974, 1991)

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gunilla Bergsten (1991), s 360.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]