På västfronten intet nytt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
På västfronten intet nytt
1929 års upplaga av På västfronten intet nytt.
1929 års upplaga av På västfronten intet nytt.
FörfattareErich Maria Remarque
OriginaltitelIm Westen nichts Neues
OriginalspråkTyska
ÖversättareCurt Berg (1929)
LandWeimarrepubliken Tyskland
ÄmneFörsta världskriget
Utgivningsår1929

För filmerna, se På västfronten intet nytt (1930) respektive På västfronten intet nytt (1979).

På västfronten intet nytt (tyska: Im Westen nichts Neues) är en roman från 1929 av Erich Maria Remarque.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen beskriver första världskrigets fasor och vansinne utifrån en 19-årig soldats synvinkel. Den unge mannen kommenderas till västfronten tillsammans med sina klasskamrater. De är entusiastiska och segervissa. Även om den militära drillen är hård och förråande för psyket uppstår en nära kamratskap mellan soldaterna, men kamraterna stupar en efter en. Att dödandet och döendet är krigets vardagshändelser får i romanens gestaltning karaktären av en skarp anklagelse och ett avslöjande av förljugenheten i begrepp som "hjältedåd" och liknande.

Romanen har översatts till mer än 50 språk och nått en upplaga på över tjugo miljoner exemplar. Den tillhörde de första böckerna som brändes i samband med nazisternas bokbål 1933. Remarque själv befann sig vid denna tid redan i amerikansk exil.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

På västfronten intet nytt har filmatiserats två gånger, 1930 och 1979. Den första filmen fick Oscars för bästa film och bästa regi, men totalförbjöds i bland annat Tyskland, Österrike, Sovjetunionen och Frankrike. Den räknas idag av American Film Institute som en av de 100 bästa amerikanska filmerna genom tiderna. Nyinspelningen från 1979, som håller sig närmare romanintrigen, blev även den väl emottagen och belönades med en Golden Globe Award.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]