PGA European Tour

Från Wikipedia
För TV-spelet, se PGA European Tour (datorspel).

PGA European Tour, Europatouren, DP World Tour, är golftävlingarna för de professionella herrarna i Europa och en del tävlingar i Asien, Afrika och Australien. PGA European Tour är även namnet på den organisation som ansvarar för tävlingarna. Organisationen har sitt huvudkontor i på Wentworth Club i Virginia Water, Surrey, England. Europatouren är huvudtour i Europa och prestigemässigt så klassas den tvåa i världen efter PGA Tour i USA. PGA European Tour var en del av PGA fram till 1984 då den blev självständig.

De flesta tävlingarna hålls i Europa men i början och slutet av säsongen hålls tävlingar i Asien, Nya Zeeland, Australien och Sydafrika.

Touren ansvarar för Ryder Cup tillsammans med PGA of America.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Under efterkrigstiden steg prissummorna inom golfen, mest beroende på införandet av televisionen. Problemet var att tävlingarna arrangerades av den enskilda golfklubben, organisationen eller en lokal sponsor. I USA hade PGA Tour funnits sedan 1930-talet och 1972 introducerades PGA European Tour. Under sina tidiga år pågick säsongen i sex månader mellan april och oktober och tävlingarna hölls endast i Europa, framförallt i Storbritannien och Irland. 1972 hölls 12 tävlingar i England och en i Irland. Av de sju tävlingarna som gick i övriga Europa så var sex nationella "opens", Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Schweiz. Den sjunde tävlingen var Madrid Open.

Under de följande decennierna blev touren successivt större och mer globaliserat. 1982 hölls den första tävlingen utanför Europa, Tunisian Open. Det året hölls 27 tävlingar och säsongen på gick in i november för första gången.

Europatouren har alltid varit utsatt för risken att de bästa spelarna ska lämna touren för den amerikanska PGA-touren. Det är större prispengar varje vecka och dessutom har spelarna större möjlighet att lyckas i de amerikanska majortävlingarna om de spelar den övriga delen av året på banorna där. För att motverka detta infördes Volvo Bonus Pool 1988 som var extra prispengar till den bäste spelaren under året men endast spelare som hade spelat många tävlingar kunde få del av potten. Detta pågick till 1998 då kraften istället lades på att maximera prissummorna på varje enskild tävling.

1988 besökte touren Asien för första gången i tävlingen Dubai Desert Classic. 1990 hölls 38 tävlingar varav 37 i Europa och säsongsstarten var i februari. En tävling gick i Östasien, Johnnie Walker Classic i Bangkok. Efter den tävlingen har Östasien nästan blivit ett andra hem för touren. Kort efter det gjorde touren premiär i det forna öststatsblocket när den besökte Czech Open i Tjeckoslovakien 1994. Tävlingar i den regionen är dock inte lika vanligt förekommande som i östasien mest beroende på svårigheter att för sponsorer att konkurrera med företagen i väst. Däremot besöker Challenge Tour Central- och Östeuropa oftare.

1995 tog touren en policy att sanktionera tävlingar på andra PGA-tourer och man började med Southern African Tour (numera Sunshine Tour) och detta utökades 1996 till att omfatta även PGA Tour of Australasia och Asian Tour.

Även om golforganisationerna runt om i världen har ett gott samarbete så finns det också en rivalitet dem emellan. Europatouren är väldigt trygg i sin position jämfört med PGA-touren i USA men de två har sakta kommit varandra närmare. 1998 lade Europatouren de tre majortävlingarna i USA, till sitt tävlingsprogram. De bästa europaspelarna hade tävlat i dessa majors i många år men nu fick de räkna in prispengarna i Order of Merit vilket kunde spela stor roll vid rankingen i slutet av året. Året efter lades även den amerikanska tävlingen World Golf Championships till, tre tävlingar som har större prispengar än någon tävling i Europa. Eftersom det minsta antalet tävlingar en spelare måste ställa upp i var elva under en lång tid, så innebar detta att det skulle räcka med att ställa upp i fyra tävlingar på Europatouren om man spelade i dessa sju tävlingar. Spelare som Ernie Els och Retief Goosen varierar sina tävlingar mellan PGA-touren och Europatouren och Tiger Woods har föreslagit att man ska ställa upp i fyra tävlingar på Europatouren så att man kan vinna Order of Merit där. 2015 gällde minimum 13 tävlingar för medlemskap i Europatouren.

Status och prispengar[redigera | redigera wikitext]

Det är ingen tvekan om att Europatouren är den näst största efter PGA-touren och mycket större än tourerna i övriga världen. Det är dock svårare att bedöma huruvida touren här stärkt eller försvagat sin position mot PGA-touren.

2005 var den totala prissumman 250 miljoner dollar på PGA-touren och på Europatouren motsvarande 150 miljoner dollar, dvs 60%. Båda dessa summor inkluderar 50 miljoner vardera i prispengar för sju gemensamma tävlingar (fyra majors och tre World Golf Championship) och exkluderar man dessa tävlingar så är Europatourens prissumma bara 50% av den amerikanska tourens. Om man ser till de senaste årens vinnare i de sju tävlingarna så är den faktiska summan till spelarna på Europatouren lägre än 60%.

I början av 2005 var fyra av de tio bästa spelarna på Golfens världsranking medlemmar på Europatouren, Ernie Els, Retief Goosen, Sergio García och Padraig Harrington. utöver det så är Vijay Singh registrerad medlem sedan 1998, men det är oklart hur många tävlingar han kommer att spela i Europa i framtiden, förmodligen väldigt få. Dessa spelare är även medlemmar på PGA-touren och det har blivit deras huvudtour efter att ha spelaat i Europa först. Det är sällan spelare gör tvärtom. Europatouren har blivit ett mellansteg för spelare som vill spela i USA. Exempel på sådana spelare är Greg Norman och Nick Price.

När stora spelare som Seve Ballesteros blev kända i början av 1970-talet och när Europa började att vinna Ryder Cup i mitten av 1980-talet så spreds en optimism om en bra framtid för touren. Denna optimism har lagt sig sedan stora länder som till exempel Tyskland och Italien inte har producerat så många bra golfspelare som väntat. Ändå har antalet europeiska spelare som vinner på touren ökat och de kommer framför allt från Skandinavien. Dessutom har prissummorna i många tävlingar ökat sedan 1990-talet. Om man bortser från de sju stora tävlingarna är det betydligt mer variation i prissummorna på Europatouren än på PGA-touren. Det finns två skikt av olika tävlingars prissummor, de som ligger strax under 1 miljon euro och de som ligger mellan 3 och 4 miljoner euro. enmiljonstävlingarna ligger ofta utanför Europa och de bäst betalda ligger inom Europa.

Säsongen på PGA European Tour[redigera | redigera wikitext]

Översikt[redigera | redigera wikitext]

Tabellen nedan visar hur en säsong på PGA-touren är upplagd. Tävlingarna gäller för 2005 men det är bara små förändringar i spelschemat mellan åren. De enskilda tävlingarna byter ibland ort och även namn när de får nya sponsorer men huvudtävlingarna har fasta och traditionella platser och styr ofta uppläggningen av spelschemat.

Spelschemat inkluderar tre tävlingar på föregående år. Samtliga tävlingar till slutet av mars hålls utanför Europa och de flesta är ett samarbete med andra tourer. 2005 spelas fyra tävlingar i Kina, en i Hongkong, två i Sydafrika och en tävling i Singapore, Australien, Nya Zeeland, Malaysia, Indonesien, Förenade Arabemiraten och Qatar. Alla fyra majors är officiella tävlingar liksom de tre World Golf Championship och de flesta av de tävlingarna äger rum i USA. Från slutet av mars spelas tävlingarna huvudsakligen i Europa.

Spelschema[redigera | redigera wikitext]

Veckonumren är de nummer som används av Golfens världsranking, vilket gäller för hela världens herrtourer.

Vecka Tävling Land
48 Volvo China Open Kina Kina samarbete med Asian Tour
49 Omega Hong Kong Open Hongkong Hongkong samarbete med Asian Tour
50 Dunhill Championship Sydafrika Sydafrika samarbete med Sunshine Tour
4 South African Airways Open Sydafrika Sydafrika samarbete med Sunshine Tour
5 Caltex Masters presented by Carlsberg Singapore Singapore samarbete med Asian Tour
6 Heineken Classic Australien Australien samarbete med PGA Tour of Australasia
7 Holden New Zealand Open Nya Zeeland Nya Zeeland samarbete med PGA Tour of Australasia
8 Malaysian Open Malaysia Malaysia samarbete med Asian Tour
9 WGC-Accenture Match Play Championship USA USA World Golf Championship
10 Dubai Desert Classic Förenade arabemiraten Förenade arabemiraten I Asien men inte samarbete
11 Qatar Masters Qatar Qatar samarbete med Asian Tour
12 TCL Classic Kina Kina samarbete med Asian Tour
13 Enjoy Jakata Standard Chartered Indonesia Open Indien Indien samarbete med Asian Tour
14 Estoril Open de Portugal Portugal Portugal Första tävlingen i Europa
15 The Masters (april) USA USA Major
15 Portugal PortugalMadeira Island Open Portugal Portugal Secondary
16 Open de Espana Spanien Spanien
17 Johnnie Walker Classic Kina Kina samarbete med Asian Tour
18 BMW Asian Open Kina Kina samarbete med Asian Tour
19 Telecom Italia Open Italien Italien
20 Daily Telegraph Dunlop Masters England England
21 Nissan Irish Open Irland Irland
22 BMW Championship England England Tourens hemmatävling
23 Celtic Manor Wales Open Wales Wales
24 KLM Open Nederländerna Nederländerna
25 US Open (Juni) USA USA Major
25 Aa St Omer Open Frankrike Frankrike
26 Open de France Frankrike Frankrike
27 Smurfit European Open Irland Irland
28 Barclays Scottish Open Skottland Skottland
29 The Open Championship (juli) Storbritannien Storbritannien Major
30 Deutsche Bank Players Championship of Europe Tyskland Tyskland
31 Scandinavian Masters Sverige Sverige
32 Johnnie Walker Championship at Gleneagles Skottland Skottland
33 PGA Championship (augusti) USA USA Major
33 BMW Russian Open Ryssland Ryssland Secondary
34 WGC-Bridgestone Invitational USA USA World Golf Championships
35 BMW International Open Tyskland Tyskland
36 Omega European Masters Schweiz Schweiz
37 Linde German Masters Tyskland Tyskland
38 HSBC World Match Play Championship England England 16 man matchspelstävling
39 Seve Trophy Varierar Lagtävling
40 Dunhill Links Championship Skottland Skottland Celebrity pro-am
41 WGC-CA Championship Varierar World Golf Championships
41 Abamba Open de Canarias Spanien Spanien
42 TBC TBC
43 Mallorca Classic Spanien Spanien
44 Dubai World Championship Förenade arabemiraten Förenade arabemiraten Tourens Championship

Den senaste versionen av spelschemat finns på PGA European Tour [1].

Order of Merit[redigera | redigera wikitext]

Fram till och med 1998 räknades prissummorna i pund, därefter euro.

År Race to Dubai Vinnare Land Prissumma
2011 Luke Donald England England 5 323 400
2010 Martin Kaymer Tyskland Tyskland 4 461 011
2009 Lee Westwood England England 4 237 762
År Vinnare Land Prissumma
2008 Robert Karlsson Sverige Sverige 2 732 748
2007 Justin Rose England England 2 944 945
2006 Padraig Harrington Irland Irland 2 489 337
2005 Colin Montgomerie Skottland Skottland 2 794 223
2004 Ernie Els Sydafrika Sydafrika 4 061 905
2003 Ernie Els Sydafrika Sydafrika 2 975 374
2002 Retief Goosen Sydafrika Sydafrika 2 360 127
2001 Retief Goosen Sydafrika Sydafrika 2 862 806
2000 Lee Westwood England England 3 125 146
1999 Colin Montgomerie Skottland Skottland 1 822 880
1998 Colin Montgomerie Skottland Skottland 993 077
1997 Colin Montgomerie Skottland Skottland 798 947
1996 Colin Montgomerie Skottland Skottland 875 146
1995 Colin Montgomerie Skottland Skottland 835 051
1994 Colin Montgomerie Skottland Skottland 762 719
1993 Colin Montgomerie Skottland Skottland 613 682
1992 Nick Faldo England England 708 522
År Vinnare Land Prissumma
1991 Seve Ballesteros Spanien Spanien 545 353
1990 Ian Woosnam Wales Wales 574 166
1989 Ronan Rafferty Nordirland Nordirland 400 311
1988 Seve Ballesteros Spanien Spanien 451 559
1987 Ian Woosnam Wales Wales 253 717
1986 Seve Ballesteros Spanien Spanien 242 208
1985 Sandy Lyle Skottland Skottland 162 552
1984 Bernhard Langer Tyskland Tyskland 139 344
1983 Nick Faldo England England 119 416
1982 Greg Norman Australien Australien 66 405
1981 Bernhard Langer Tyskland Tyskland 81 036
1980 Greg Norman Australien Australien 74 828
1979 Sandy Lyle Skottland Skottland 49 232
1978 Seve Ballesteros Spanien Spanien 54 348
1977 Seve Ballesteros Spanien Spanien 46 435
1976 Seve Ballesteros Spanien Spanien 39 503
1975 Dale Hayes Sydafrika Sydafrika 20 507
1974 Peter Oosterhuis England England 32 127
1973 Tony Jacklin England England 24 839
1972 Peter Oosterhuis England England 18 525
1971 Neil Coles England England 10 479

Priset för bästa nykomling heter Sir Henry Cotton Rookie of the Year Award.

PGA European Tour startades officiellt 1972.

  • Lista före 1971 [2]
  • Aktuell lista[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Race to Dubai Rankings - DP World Tour” (på amerikansk engelska). www.europeantour.com. https://www.europeantour.com/dpworld-tour/rankings/race-to-dubai/rankings/. Läst 27 december 2023. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]