PR-radio

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En CB-radio för fordonsinstallation.

PR-radio, CB-radio (Citizens Band), PR 27-radio och LA-radio är kommunikationsradioapparater som fungerar på det avgiftsfria frekvensbandet kring 27 MHz (våglängd c:a 11 meter). Samtal förmedlas inte till eller från det allmänna telefonnätet.[1] Apparaterna skall vara godkända, men användaren behöver inget eget tillstånd.

Frekvensbandet, som kallades privatradiobandet eller "medborgarbandet", öppnades för trafik år 1961. Det är numera indelat i 40 kanaler, varav LA-apparaterna använder kanalerna 1-22, PR- och CB-apparaterna kanalerna 1-40. LA-apparaterna använder AM och FM, PR 27-apparaterna FM och CB-apparaterna FM, AM och SSB.[1] Med en CB-apparat kan man vara i kontakt med de andra apparattyperna genom att välja lämplig modulation och lämplig kanal.[2]

Räckvidden varierar starkt på det använda frekvensbandet, från en eller ett par kilometer till tiotals kilometer.[2] Viktiga faktorer som påverkar räckvidden är aktuell störningsnivå (som tidvis kan vara mycket hög på 27 MHz-bandet), antennens storlek och antennens höjd över terrängen.

Kommunikationen är inte krypterad och kan således höras av alla med en motsvarande apparat eller scanner, men kommunikationen är konfidentiell: i allmänhet får man inte berätta om ett samtal eller dess innehåll, om det inte var avsett för en eller för allmän mottagning.[1]

Tidigare måste man söka tillstånd och betala en årlig licensavgift och fick då också en anropssignal tilldelad som man skulle använda. Något kunskapsprov behövde inte göras. 1993 blev PR-radion tillstånds- och licensfri.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Kommunikationsverket: Radioanläggningar som inte behöver tillstånd - LVR 1/2006
  2. ^ [a b] Tecnicom Service Oy: radiotelefonterminologi (finska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]