Paaskiviikko

Från Wikipedia

Paaskiviikko är en veckolång kvänsk festival i Nord-Troms i Norge, vilken arrangeras årligen sedan 2007 i juni månad. Evenemang ordnas i kommunerna Lyngen, Storfjord, Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa och Kvænangen.

Festivalveckan ingår i Halti kvenkultursenter – Haltiin kväänisentters verksamhet. Paaskiviikko har fokus på kvänskt språk, kultur och historia.

Festivalen arrangerades för första gången i Nordreisa 2007 under namnet Baaskifestivalen, med Nordreisa kommun som arrangör.[1].

Namnet Paaskiviikko började användas 2010, efter det att Halti kvenkultursenter övertog ansvaret för festivalen och den utvidgades till en regional kulturvecka i Nord-Troms. Namnet kommer från de kvänska orden "paaski" (båt) och "viikko" (vecka). Paaski är en liten och lätt tidigare använd flatbottnad fjord- och älvroddbåt i trä, officiellt benämnd "bask" på norska,[2] men lokalt av norrmän kallad "baaski".

Till den första festivalen 2007 rekonstruerade Halti nasjonalparksenter A/S en paaski på basis av ett fynd av ett vrak av en paaski i Pessimukka i Nordreisa[3].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]