Paavo Ruotsalainen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Paavo Ruotsalainen

Påhl Henrik Ruotsalainen, kallad Ukko-Paavo eller Löyhkä-Paavo, född 9 juli 1777 i Lapinlax, död 27 januari 1852 i Nilsiä, var en finsk väckelseledare.

Paavolainen var född som son till en bonde, och fick redan i sin ungdom syndaånger när han läste Bibeln, och fick frid först 1799 efter ett besök hos smeden Jakob Högman i Laukas nära Jyväskylä. Efter detta uppträdde han i sin hemtrakt som predikare och samlade omkring sig väckelsetrogna, vars ledare han blev. 1822 kom han i kontakt med Henrik Renqvist, men kom inte i samförstånd med honom. 1834 fann han likasinnade i Niilo Kustaa Malmbergs och Jonas Lagus väckelserörelser i Mellersta Österbotten. Efter detta förenades Savolax och Österbottens väckelser. Ruotsalainen blev hela väckelsens ledargestalt.

Ruotsalainen betonade personlig livskontakt med Kristus och ansåg att man såsom i en tävlan skulle överlåta sin själ i Kristi nåd. Av hans väckelserörelse utvecklades en maktfaktor som på ett djuplodande sätt påverkade den finska lutherska kyrkan, dess förkunnelse och religion.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]