Paddelsurfing

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Paddle surfing)
Hoppa till: navigering, sök
Paddelsurfing utanför San Diego i Kalifornien.
Stand up paddling i Limhamn.
Paddelsurfing utanför San Diego.

Paddelsurfing (engelska: stand up paddle boarding, SUP) är en relativt ny form av surfing. Den utförs stående på en surfbräda med en lång paddel i händerna.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Paddelsurfing görs på en surfbräda som liknar en longboard men är något bredare och tjockare, för bättre flytförmåga. Surfaren står upp och använder en lång, enbladig paddel för framdrivning, såväl för stabilitet som fungerande som hävarm under snabba svängar.

En "paddelbräda" är uppbyggd av en tvådelad stomme av polyuretan med en tunn kärna av trä för styvhet samt ytterst ett tunt skal av polyesterbaserad glasfiber.

Ursprung och utveckling[redigera | redigera wikitext]

Sporten har utvecklats ur behovet att kunna paddla ut genom mindre vågor och sedan kunna paddla snabbare och längre sträckor i jakt på den perfekta vågen. Den utfördes till en början av surfinginstruktörer som på 1950-talet tog hjälp av paddlar för att ta sig runt, med eller till sina elever. Som ett alternativ till traditionell surfing spreds det dock runt år 2000. Det engelska uttrycket stand up paddle boarding (SUP) myntades samtidigt, och den är internationellt en snabbt växande vattensport.[1]

Trots sitt ursprung som paddelsurfing i vågor har verksamheten snabbt spridit sig till lugnare vatten. Den syns ofta på insjöar och i lugna vikar som en ny form av rekreation. I lugnt vatten anses den av instruktörer även lätt att utföra för nybörjare[1].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bergqvist Lindvall, Erika (2012-08-17): "Paddelsurfing på ön för att stanna". Helagotland.se. Läst 3 september 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]