Palácio da Alvorada

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Palácio da Alvorada
residens
Land Brasilien Brasilien
Distrikt Federala distriktet
Ort Brasília
Stadsdel Zona Cívico-Administrativa
Kvarter Setor Palácio Presidencial
Adress Brasília, DF 70150-903
Koordinater 15°47′33″S 47°49′19″V / 15.79250°S 47.82194°V / -15.79250; -47.82194
Arkitekt Oscar Niemeyer
Konstruktör Joaquim Cardozo
Färdigställande 30 juni 1958
Arkitektonisk stil brasiliansk modernism
Byggnadsmaterial marmor, glas
Lägeskarta

Map

Webbplats: Officiell webbplats

Palácio da Alvorada (portugisiska: [paˈlasiu dɐ awvoˈɾadɐ], ’Gryningspalatset’) är den brasilianska presidentens officiella bostad i Brasiliens federala huvudstad Brasília.

Byggnaden är i huvudsak tjänstebostad men har även rum för mottagningar och sammanträden. Presidentens officiella arbetsplats och kansli är dock i Palácio do Planalto.

Totalytan är 7 000 m² fördelade på tre våningar. På övre planet finns presidentens privata bostad med fyra sviter och två lägenheter. I markplanet finns sällskapsytor, bibliotek, arbets- och mottagningsrum samt en bankettsal. Källarplanet rymmer en biograf, spelrum, kök, tvättstuga och administrations­utrymmen.[1]

Byggnaden, som ritades av Oscar Niemeyer, var den första att färdigställas vid bygget av den nya huvudstaden 30 juni 1958.[2] I Brasílias stadsplan, utformad som ett flygplan, finns presidentpalatset längst fram i spetsen, på en udde i Lago do Paranoá.

Vita marmorpelare och stora glaspartier dominerar byggnadens fasad. De tunna pelarna stödjer på ett av sina spetsiga hörn vilket ger intrycket av att byggnaden svävar lätt över marken. Effekten förstärks av en vattenspegel vid entrén. Hängmattor på kolonialhusens verandor inspirerade arkitekten till pelarnas karakteristiska form som även återfinns i det Federala Distriktets vapen. Liknande skulpturala marmorpelare återkommer i andra officiella byggnader i Brasília som presidentkansliet, Högsta domstolen och utrikesministeriet.

Presidentbostaden gavs namnet Gryningspalatset av Juscelino Kubitschek, den första presidenten att flytta in, med motiveringen ”Vad är Brasília, om inte en ny dags gryning för Brasilien?”[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]