Palestinasjal

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jemenitisk jude bär en keffiyeh som en turban, ett av många sätt att använda plagget.

Palestinasjal eller palestinaduk är en huvudduk, keffiyeh, som gjorts till en symbol för de stridande palestinierna.

Keffiyeh[redigera | redigera wikitext]

Keffiiyeh (arabiska كوفية; kūfiyyah, plural كوفيات; kūfiyyāt), även känd som yasmak (från turkiska yaşmak, "knuten sak"), ghutrah (غترة), ḥaṭṭah (حطّة), mashadah (مشدة), är en traditionell huvudbonad för män av tyg, vanligtvis bomull, vikt i olika stilar kring huvudet. Plagget återfinns ofta i torra klimat för att ge skydd mot solljus och för att skydda ansiktet mot sand. Dess distinkta vävningsmönster kommer från gamla Mesopotamien där det representerade fiskenät eller säd.[1]

Variationer[redigera | redigera wikitext]

Sjalen är vanligen tillverkad av en blandning av bomull och ull, vilket gör att de torkar snabbt och håller bärarens huvud varmt. Huvudbonaden viks oftast på mitten till en triangel, och bärs på pannan. Huvudbonaden hålls ofta på plats av en dubbel repögla som kallas agal (عقال; ʿiqāl). En del bärare viker huvudbonaden till en turban, medan andra har den löst dragen kring axlarna och halsen. En keffiyeh är nästan alltid av vitt tyg, men många har ett rutigt mönster i rött eller svart insytt. Den helt vita varianten är populärast omkring Persiska viken, och exkluderar nästan alla andra sorter i Kuwait och Bahrain.

Den svartvita keffiyehn är en symbol för palestinsk härkomst. Den rödvita keffiyehn bärs i dessa regioner och även i Somalia, men associeras starkast med Jordanien där den är känd som shmagh mhadab. Den jordanska keffiyehn har dekorerande strängar på sidorna. Plagget har använts av beduiner i århundraden.

En keffiyeh, särskilt den helt vita varianten, kan också kallas för en ġutrah, särskilt i Saudiarabien, Oman och Bahrain.

Militära förband som använder palestinasjalar kallar dem ofta för shemaghs, efter den arabiska beteckningen shmagh som används i vissa regioner. Ofta är den grön med svart mönster och har blivit populär bland soldater efter att många länder sänt soldater till ökenländer som Irak och Afghanistan. I den israeliska försvarsmakten IDF är även den grönsvarta varianten populär vilket gjort att den fått en politisk proisraelisk laddning.

Palestinsk nationalsymbol[redigera | redigera wikitext]

Yassir Arafat

Som en huvudbonad buren traditionellt av palestinska bönder blev keffiyehn en symbol för palestinsk nationalism under arabrevolten på 1930-talet.[2] Användandet ökade under 1960-talet med den palestinska motståndsrörelsen och Yassir Arafat. Huvudbonaden skulle senare bli ett varumärke för Arafat, som sällan sågs utan sin annorlunda arrangerade svartvita scarf (bara vid enstaka tillfällen använde han en militärkeps eller, i kallare klimat, en ryskinspirerad pälshatt eller ushanka). Arafat bar sin keffiyeh på ett semi-traditionellt sätt, kring huvudet och fastsatt med en agal, men han hade också tyg med liknande mönster kring nacken på sina militära kläder. Han hade tidigt gjort det till sitt personliga varumärke att lägga scarfen över sin högra axel endast och arrangerat ungefär som en triangel, och fick på så sätt en symbol liknande gränserna på territoriet ansett inkluderat i Palestina. Detta sätt att bära huvudbonaden blev till slut en symbol för Arafat som person och politisk ledare, och har inte imiterats av andra palestinska ledare.

Andra palestinska personer som associerats med huvudbonaden inkluderar Leila Khaled, medlem av den beväpnade delen av Folkfronten för Palestinas befrielse. Flera fotografier av Khaled cirkulerade i västerländsk media efter kapningen av TWA Flight 840 och kapningarna på Dawson's Field. Dessa inkluderade ofta Khaled iförd en keffiyeh i samma stil som en muslimsk kvinnas hijab, dragen kring huvudet och axlarna. Detta var ovanligt, eftersom huvudbonaden associeras med arabisk maskulinitet, och många[vem?] anser att det var ett kraftigt budskap från Khaled där hon signalerade sin jämlikhet med män i den palestinska väpnade kampen.

Färgerna i en keffiyeh är också löst associerade med palestiniers politiska sympatier. Svartvita keffiyehs associeras med Fatah, medan röda och vita keffiyehs associeras med Hamas, och var historiskt associerade med PFLP och andra vänstergrupper.[3][4] Även om symboliken är vida känd är den långt ifrån accepterad av alla palestinier, och dess innebörd skall inte övertolkas — röda eller svartvita scarfs används av palestinier från alla politiska härkomster, och även av de utan några speciella politiska sympatier.

Keffiyehs importeras nu till stor del från Kina. År 2008 sade Yasser Hirbawi, som i 50 år varit den enda palestinska tillverkaren av keffiyehs, till Reuters att "För två år sen fick jag stänga ner min fabrik eftersom jag inte kunde konkurrera med de kina-tillverkade hattas (keffiyehs) som säljs för 40 procent mindre".[5]

I Sverige[redigera | redigera wikitext]

Från att tidigare ha varit något som burits mest av sympatisörer till Palestina, punkare och vänsterungdomar har sjalen under 2000-talet blivit en modeaccessoar bland andra.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lindisfarne-Tapper, Nancy; Ingham, Bruce (1997), ”Approaches to the Study of Dress in the Middle East”, i Lindisfarne-Tapper, Nancy; Ingham, Bruce, Languages of Dress in the Middle East, Surrey UK: Curzon Press, s. 8, ISBN 0700706704 
  2. ^ Torstrick, Rebecca (2004). Culture and Customs of Israel. Greenwood. sid. 117. ISBN 9780313320910 
  3. ^ ”Production of Arafat's scarf hangs by a thread”. The Daily Telegraph. Arkiverad från originalet den 8 november 2008. https://web.archive.org/web/20081108050649/http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/1576085/Production-of-Arafat%27s-scarf-hangs-by-a-thread.html. Läst 31 december 2008. 
  4. ^ Binur, Yoram (1990). My Enemy, My Self. Penguin. sid. xv 
  5. ^ ”Palestinian enterprises look to China for business” (på engelska). The New York Times. 2 april 2008. https://www.nytimes.com/2008/04/02/business/worldbusiness/02iht-trade.4.11625509.html.