Palmgam

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Palmgam
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningHökfåglar
Accipitriformes
FamiljHökar
Accipitridae
SläkteGypohierax
Rüppell, 1836
ArtPalmgam
G. angolensis
Vetenskapligt namn
§ Gypohierax angolensis
Auktor(Gmelin, 1788)
Synonymer
Palmnötsgam
Hitta fler artiklar om fåglar med

Palmgam[2] (Gypohierax angolensis) är en hök[3] som förekommer i oljepalmskogar och på savann i tropiska Afrika. Den lever till största delen av fruktkött från oljepalmer och Raphia australis. Internationella naturvårdsunionen IUCN listar beståndet som livskraftigt.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Palmgamen är en distinkt fågel som adult. Det är en av de minsta arterna av gamla världens gamar. Den mäter 58 till 65 cm, har ett vingspann på 135 till 155 cm och väger 1,3–1,8 kg.[4] Den är helt vit utöver de svarta partierna på vingarna och stjärten. Den är fjäderlös runt ögonen där huden är röd. Som juvenil har den brun fjäderdräkt, med delvis svarta vingar och huden runt ögat är gul. Den anlägger adult fjäderdräkt efter 3–4 år.

I flykten liknar denna art en örn mer än en typisk gam, och den kan förflytta sig långa sträckor genom aktiv flykt varför den inte är beroende av termik. Med vita dräkt och svarta ving- och stjärtfjädrar, kan den förväxlas med skrikhavsörn och smutsgam, men saknar den kastanjebruna kroppen på den förre och den vita stjärten på den senare.

Könen är nästan identiska till utseendet, med honan är något större än hanen.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Fågeln förekommer i oljepalmskogar och på savann i tropiska Afrika.[3] Den placeras som ensam art i släktet Gypohierax och behandlas som monotypisk, det vill säga att den inte delas in i några underarter. Dess närmaste släktingar är klätterhökarna i Polyboroides, smutsgam och lammgam.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Den livnär sig huvudsakligen på det fettrika fruktköttet från oljepalmer och Raphia australis som kompletteras med dadlar och andra frukter. Dessa frukter utgör mer än 60% av den adulta fågelns diet och mer än 90% av juvenilens.[5] Den livnär sig även på krabbor, både från sötvatten och saltvatten, blötdjur, grodor, fisk, gräshoppor, små däggdjur, samt reptilers ägg och ungar, och det är känt att den stundom har attackerat fjäderfä och äter as.[5]

Status[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett rätt stort utbredningsområde och beståndet anses stabilt. Internationella naturvårdsunionen IUCN listar den därför som livskraftig (LC).[1]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 25 augusti 2018.
  1. ^ [a b] Birdlife International 2012 Gypohierax angolensis Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 1 februari 2016.
  2. ^ BirdLife Sverige (2021) Officiella listan över svenska namn på alla världens fågelarter
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11
  4. ^ Clark & Davies (2018). Gypohierax angolensis. African Raptors. Bloomsbury Publishing. sid. 355 
  5. ^ [a b] R. Edwards (2008). ”Palm-nut vulture”. ARKive. Arkiverad från originalet den 14 augusti 2020. https://web.archive.org/web/20200814084925/http://sarkive.com/birds/gypohierax-angolensis/. Läst 25 maj 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]