Palmkakadua

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Palmkakadua
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Probosciger aterrimus, Cape York 3.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Papegojfåglar
Psittaciformes
Familj Kakaduor
Cacatuidae
Underfamilj Microglossinae
Släkte Probosciger
Art Palmkakadua
P. aterrimus
Vetenskapligt namn
§ Probosciger aterrimus
Auktor Gmelin, 1788
Utbredning
Bird range palm cockatoo.png
underarter

P. a. aterrimus
P. a. goliath

P. a. stenolophus
Synonymer
Microglossus aterrimus
Hitta fler artiklar om fåglar med

Palmkakadua (Probosciger aterrimus) är en stor svart papegoja som tillhör familjen kakaduor. Palmkakaduan är den enda arten i sitt släkte (Probosciger) och i sin underfamilj (Microglossinae). Dess unika ställning inom familjen kakaduor har bekräftats genom molekylära studier[2]. Den återfinns i norra Queensland i Australien, samt på Nya Guinea.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Palmkakaduan är omkring 55-70 centimeter lång och väger mellan 500 och 1200 gram. Den har stor tofs och en av de största näbbarna bland papegojorna (endast hyacintarans näbb är större). Näbben är också ovanlig på det sättet att de nedre och övre näbbhalvorna inte möts på en stor del av näbbens längd, vilken möjliggör för tungan att hålla en nöt mot den övre halvan samtidigt som den nedre arbetar med att öppna nöten. Palmkakaduan har också ett karakteristiskt rött gap som ändrar färg när fågeln är skrämd eller upphetsad.

Palmkakaduan frambringar fyra olika sorters läten. Den har också en unik uppvisning där den trummar en stor gren mot en död stam eller träd och därigenom åstadkommer ett högt ljud som kan höras på upp till 100 meters avstånd.

Könsskillnaderna är att hanens röda område i ansiktet vanligen är större, och honan har en mer "ädelt" formad övernäbb.

Hotstatus[redigera | redigera wikitext]

Palmkakaduan är för närvarande listad som least concern av IUCN [3] medan arten är listad på CITES som Lower Risk - near threatened[4] Arten är eftertraktad i burfågelhandeln på grund av dess ovanliga utseende, och förökar sig inte väl i fångenskap, vilket gör att vilda fåglar fångas in. Den är fortfarande ganska vanlig i Cape York, men hotas där av biotopförlust.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Probosciger aterrimus Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Brown, D.M. and C.A. Toft. 1999. Molecular systematics and biogeography of the cockatoos (Psittaciformes: Cacatuidae). The Auk 116(1):141-157, refererad i engelskspråkiga Wikipedia
  3. ^ IUCN Redlist: Probosciger aterrimus
  4. ^ CITES website search page
    • Flegg, Jim. Birds of Australia: Photographic Field Guide Sydney: Reed New Holland, 2002. (ISBN 1-876334-78-9)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]