Panderichthys

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Panderichthys
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: Devon
Panderichthys12DB.jpg
Illustration av en Panderichthys som simmar på grunt vatten.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassBenfiskar
Osteichthyes
UnderklassLobfeniga fiskar
Sarcopterygii
SläktePanderichthys
ArtP. rhombolepis
Vetenskapligt namn
§ Panderichthys rhombolepis
AuktorGross, 1941
Hitta fler artiklar om djur med

Panderichthys är en utdöd form av lobfenig fisk (Sarcopterygii) som man hittat många fossil av[1] i Lettland. Den tros ha levt i slutet av den geologiska perioden devon för cirka 385 miljoner år sedan. Dess likheter med vissa tidiga tetrapoder har gjort att den betraktas som en övergångsform mellan lobfeniga fiskar och amfibier[2], tillsammans med fiskar som Tiktaalik, Gogonasus, mellanformen Livoniana, och tetrapoder som Acanthostega.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Panderichthys blev upp till 1,3 meter lång från huvud till stjärtspets[3] och hade något tillplattad kropp och triangulärt huvud. Liksom andra lobfeniga fiskar hade Panderichthys fenor som innehöll flera små skelettben som tros ha gett upphov till överarmsben (Humerus), underarmsben ( Radius / Ulna ) och fingrar / tår ( Falanger ) hos de landlevande ryggradsdjuren[4][5][6]. Forskarna tror också att konstruktion av Panderichthys gälar visar några karaktärsdrag som tros ha utvecklats till de konstruktioner som finns i landdjurs mellanöra[7].

Källor och referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [Vorobyeva, E.I. and Schultze, H.-P. 1991]
  2. ^ Panderichthys omnämns ofta i papper som behandlar hur forskare tror att fiskar utvecklades till amfibier. Se en bild av hur Panderichthys roll som mellansteg illustreras på http://creation.com/images/fp_articles/2006/tiktaalik_fig2.jpg
  3. ^ Engelska Wikipedia.
  4. ^ Creation.com
  5. ^ Thetechherald.com Arkiverad 25 september 2008 hämtat från the Wayback Machine.
  6. ^ Se illustration av Panderichthys fena och skelettben, jämförda med andra Crossopterygii, samt lemmar hos tidiga tetrapoder:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fishapods_tetrapods.JPG Arkiverad 18 september 2015 hämtat från the Wayback Machine.
  7. ^ Human Ears Evolved from Ancient Fish Gills livescience.com