Pansarskott

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Granatgevär eller Raketgevär.
Soldater i US Army avfyrar ett AT-4.

Ett pansarskott är ett militärt rekylfritt, bärbart engångsvapen som främst används som pansarvärnsvapen. Ett pansarskott använder oftast en granat med riktad sprängverkan (RSV-granat). Det som främst skiljer ett pansarskott från ett granatgevär eller ett raketgevär är att det är ett engångsvapen som inte går att ladda om.

Pansarskott (ty. Panzerfaust) började utvecklas för den tyska krigsmakten under 1930-talet och användes under andra världskriget. Pansarskottet har fått stor spridning runt om i världen. I Sverige använder sig försvaret av Pansarskott m/86 som även exporterats av tillverkaren Bofors. Pansarskottets avsaknad av rekyl uppnås genom den så kallade bakblåsprincipen där en lika stor kraft vid avfyrning släpps ut baktill som den kraft som driver granaten framåt. Tidigare använde sig Försvaret av pansarskott m/68, kallat Miniman, som utvecklats av Bofors och ännu tidigare pansarskott m/45 och m/46 som i det närmaste var kopior av den tyska Panzerfaust.

AT-4 är ett engångsvapen (pansarskott) utvecklat i FFV Eskilstuna och tillverkat av FFV (Försvarets Fabriksverk) i deras fabriker i Karlstad och Vingåker. Mycket av engångsvapnets utformning bygger på kunskaper och erfarenhet från granatgevär m/48. Vapnet har även licensierats i USA och slutlevererats i mycket stort antal från Vingåkersverken till ett flertal kunder.

Se även[redigera | redigera wikitext]