Pansarskott

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Granatgevär eller Raketgevär.
Soldater i US Army avfyrar ett AT-4.

Ett pansarskott är ett militärt rekylfritt, bärbart engångsvapen som används i svenska armén, främst som pansarvärn. Ett pansarskott använder alltid en granat med riktad sprängverkan (RSV-granat).

Pansarskott (ty. Panzerfaust) började utvecklas för den tyska krigsmakten under 1930-talet och användes under Andra världskriget. Pansarskottet har fått stor spridning runt om i världen. I Sverige använder sig försvaret av Pansarskott m/86 som även exporterats av tillverkaren Bofors. Pansarskottets avsaknad av rekyl uppnås genom ett så kallat bakblås där en lika stor kraft vid avfyrning släpps ut baktill som den kraft som driver granaten framåt. Tidigare använde sig Försvaret av pansarskott m/68, kallat Miniman, som utvecklats av Bofors och ännu tidigare pansarskott m/45 och m/46 som i det närmaste var en kopior av den tyska Panzerfaust.

AT-4 är ett engångsvapen (pansarskott) utvecklat i FFV Eskilstuna och tillverkat av FFV (Förenade Fabriksverken) i deras fabriker i Karlstad och Vingåker. Mycket av engångsvapnets utformning bygger på kunskaper och erfarenhet från FFV granatgevär m/48.

Vapnet har även licensierats i USA och slutlevererats i mycket stort antal från FFV Vingåkersverken till ett flertal kunder. Se ovanstående bild i US Army tjänst.

Se även[redigera | redigera wikitext]