Pantbank

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En pantbank i USA.
En pantbank på Södermalm i Stockholm.

En pantbank är en bank som lånar ut pengar mot ett föremål som säkerhet. Denna pant lämnas in till och förvaras på pantbanken. Lånet sträcker sig över en förutbestämd tid, men låntagaren kan när som helst under tiden hämta sin pant eller förlänga lånet. En vanlig löptid är 4 månader och att omsätta/förlänga lånet gör man genom att betala upplupen ränta samt expeditionsavgift. I Sverige skiljer sig räntan mellan bolagen och ligger för närvarande mellan 0,95%-4% per månad (11,4%-48% per år). Om låntagaren inte förmår att lösa in panten säljs den på offentlig auktion och pantbanken reglerar lånets fordran. Om det vid försäljningen uppstår ett överskott så tillfaller det lånekunden, om det däremot uppstår ett underskott blir denne aldrig betalningsansvarig.

Pantbankstillstånd utfärdas av länsstyrelsen i aktuellt län.[1] I Sverige finns det idag (2014) drygt 60 pantbankskontor fördelat på 20 företag, från Malmö i söder till Umeå i norr.[2] Flera pantbanksföretag organiseras i Svenska Pantbanksföreningen och över 90% av alla pantbanker är anslutna till Svenska Pantbanksföreningen www.pantbankerna.com där Peter Sundström är ordförande. Exempel på pantbanker med flera butiker är Sefina Pantbank, Pantbanken Sverige och Pantbelåning i Göteborg.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Länsstyrelsen: Pantbanker”. Arkiverad från originalet den 11 september 2014. https://web.archive.org/web/20140911051243/http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/naringsliv-och-foreningar/pantbanker/Pages/default.aspx. Läst 11 september 2014. 
  2. ^ Svenska pantbanksföreningen: Visste du det här? Arkiverad 11 september 2014 hämtat från the Wayback Machine.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]