Pantersnigel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pantersnigel
Limax maximus MHNT.jpg
Pantersnigel
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Blötdjur
Mollusca
Klass Snäckor
Gastropoda
Ordning Lungsnäckor
Pulmonata
Infraordning Sniglar
Stylommatophora
Familj Kölsniglar
Limacidae
Släkte Limax
Art Pantersnigel
L. maximus
Vetenskapligt namn
§ Limax maximus
Auktor Linné 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Pantersnigel (Limax maximus) är en snigel tillhörande familjen kölsniglar. Artens trivialnamn syftar på att den vanligen har en fläckig färgteckning i svart, grått och vitt.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Pantersnigeln är mycket variabel i utseendet, oftast är den ljust grå med mörkare fläckar och markeringar, men enfärgade grå till gråsvarta individer förekommer också. Kroppslängden som fullvuxen är 10 till 20 centimeter.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Pantersnigel är inhemsk för södra och västra Europa och Medelhavsområdet. Med människan har den senare spridits norr och österut i Europa och till andra delar av världen, som Nordamerika, Madeira, Australien, Nya Zeeland, södra Afrika och Brasilien. Den finns också i Finland, Sverige och Norge.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Pantersnigeln förekommer ofta i närheten av människans bosättningar och trädgårdar och parker och andra liknande områden är vanliga livsmiljöer för arten. Den är en omnivor som främst är aktiv på natten och tillbringar dagen gömd på någon fuktig och skyddad plats, till exempel under en sten eller ett omkullfallet träd. Fuktiga källare kan också användas som gömställe.

Pantersniglarna kan även ge sig på mördarsniglar och skada dem, till och med så pass att de dör. De angriper ej heller levande växter och gör nytta genom att omvandla växtavfall till mull.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]