Pantersnigel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pantersnigel
Limax maximus MHNT.jpg
Pantersnigel
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamBlötdjur
Mollusca
KlassSnäckor
Gastropoda
OrdningLungsnäckor
Pulmonata
InfraordningSniglar
Stylommatophora
FamiljKölsniglar
Limacidae
SläkteLimax
ArtPantersnigel
L. maximus
Vetenskapligt namn
§ Limax maximus
AuktorLinné 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Pantersnigel (Limax maximus) är en snigel tillhörande familjen kölsniglar. Artens trivialnamn syftar på att den vanligen har en fläckig färgteckning i svart, grått och vitt.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Pantersnigeln är mycket variabel i utseendet, oftast är den ljust grå med mörkare fläckar och markeringar, men enfärgade grå till gråsvarta individer förekommer också. Krypsulan är enfärgad och ljus. Kroppslängden som fullvuxen är 10 till 20 centimeter.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Pantersnigel är inhemsk för södra och västra Europa och Medelhavsområdet. Med människan har den senare spridits norr och österut i Europa och till andra delar av världen, som Nordamerika, Madeira, Australien, Nya Zeeland, södra Afrika och Brasilien. Den finns också i Finland, Sverige och Norge.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Pantersnigeln förekommer ofta i närheten av människans bosättningar och trädgårdar och parker och andra liknande områden är vanliga livsmiljöer för arten. Den är en omnivor som främst är aktiv på natten och tillbringar dagen gömd på någon fuktig och skyddad plats, till exempel under en sten eller ett omkullfallet träd. Fuktiga källare kan också användas som gömställe.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]