Pantheon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Santa Maria ad Martyres
(Pantheon)
(Santa Maria della Rotonda)
Kyrka
Exteriör
Exteriör
Land Italien Italien
Ort Rom
Trossamfund Romersk-katolska kyrkan
Stift Roms stift
Koordinater 41°53′55″N 12°28′36″Ö / 41.89861°N 12.47667°Ö / 41.89861; 12.47667
Längd 84 m
Bredd 58 m
Höjd 58 m
Stil Romersk
Invigd 609 (som kyrka)
GeoNames 6619450
Interiör
Interiör
För andra betydelser, se Pantheon (olika betydelser).

Pantheon (av grekiskans pan, 'allt', och theos, 'gud') är ett antikt tempel beläget vid Piazza della Rotonda i centrala Rom. Det var under antiken en helgedom åt alla gudar och i senare tid minnestempel över en nations[förtydliga] stora män. [1] Sedan 600-talet brukas Pantheon som en kyrka, Santa Maria ad Martyres.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Pantheon är en av de få antika byggnader som har varit i funktion sedan den uppfördes. Den nuvarande byggnaden uppfördes ca 115-125 av kejsar Hadrianus och ersatte då, troligen med den arkitekturintresserade kejsarens medverkan[1], en tidigare tempelbyggnad, som konsuln Marcus Vipsanius Agrippa hade låtit bygga 27 f.Kr. Pantheon var, som namnet indikerar, ett tempel för alla de romerska gudarna, men sedan 600-talet brukas det som kyrka, Santa Maria ad Martyres.

Få delar återstår av det ursprungliga templet byggt år 27 f.Kr., däribland portikens inskription:

M·AGRIPPA·L·F·COS·TERTIUM·FECIT

Utskrivet betyder detta "M[arcus] Agrippa L[ucii] f[ilius] co[n]s[ul] tertium fecit", det vill säga "Marcus Agrippa, Lucius son, konsul för tredje gången, lät bygga detta".

Interiören domineras av den väldiga halvsfäriska kupolen (diameter, liksom takhöjd, ca 43 m), som med sin ädla kasettindelning, sin vidd och sin runda ljusöppning i mitten ger rummet en storartad rymd - och ljusverkan.[1]

År 609 fick påven Bonifatius IV byggnaden av den bysantinske kejsaren Fokas i gåva, och dess kupol var länge den största i västra Europa. Sedan renässansen har byggnaden även använts som gravkyrka; målaren Rafael (död 1520) och flera av Italiens kungar av huset Savojen har sina gravar i Pantheon.

Pantheon har under århundradenas gång inspirerat arkitekter, och det finns många stadshus, universitet och bibliotek runt om i världen som påminner om Pantheons arkitektoniska formspråk.

Pantheons oculus, kupolens ljusöppning, är cirka 8,2 meter i diameter.[2]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Bra Böckers lexikon, 1978.
  2. ^ Oculus of the Pantheon

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]