Papua Nya Guineas flagga

Från Wikipedia
Papua Nya Guineas flagga
Papua Nya Guineas flagga
AnvändningNations-, handels- och statsflagga National- och statsflagga samt till lands örlogsflagga
Proportioner3:4
Antagen1 juli 1971
Flagga
Örlogsflagga till havs Papua Nya Guineas örlogsflagga

Papua Nya Guineas flagga är diagonalt delad i ett svart och ett rött fält. I det inre-nedre svarta fältet finns fem vita stjärnor, och i det röda fältet finns en gul (gyllene) kumul eller paradisfågel. Flaggan antogs den 1 juli 1971. Proportionerna är 3:4.[1]

Symbolik[redigera | redigera wikitext]

Svart och rött är vanliga färger i det lokala konsthantverket. Färgerna svart och rött anknyter dessutom till de tyska kejserliga färgerna, vilket påminner om att området var en tysk koloni före första världskriget.

De vita stjärnorna i det svarta fältet är de fem stjärnorna i stjärnbilden Södra korset, och kan även knytas till en nationell legend om fem systrar. Stjärnorna står även för de nära banden till Australien som har samma stjärnbild i sin flagga. Papua Nya Guinea var ett FN-mandatområde under australiensisk kontroll fram till 1975.

Paradisfågeln är en nationalsymbol sedan länge; dess fjädrar används ofta i traditionella kläder och ceremonier.[2]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Inför Papua Nya Guineas självständighet skapades en trikolor i färgerna blått, gult och grönt med Södra korsets stjärnbild och nationalsymbolen kumul. Den kommitté som arbetade med de konstitutionella aspekterna av självständigheten presenterade förslaget för befolkningen under en omfattande resa i januari/februari 1970. Förslaget blev inte särskilt väl mottaget, och man beslöt därför att istället använda en kraftigt omarbetad version av flaggan. Den nya versionen formgavs av 15-åriga Susan Karike, och presenterades för nationalförsamlingen den 4 mars 1971.[3] Flaggan behölls när Papua Nya Guinea vann självständighet 1975.

Provinsernas flaggor[redigera | redigera wikitext]

Var och en av Papua Nya Guineas 20 provinser samt den autonoma regionen Bougainville och huvudstadsdistriktet har egna flaggor.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ FOTW, läst 2009-06-05
  2. ^ Allt om världens flaggor, s 226
  3. ^ ”Om flaggans ursprung”. Papua New Guinea Association of Australia. http://www.pngaa.net/Independence_Anniversary/crest_flag_origin.htm. Läst 5 juni 2009. 

Se även[redigera | redigera wikitext]