Paradiski

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Paradiski
Les Arcs La Plagne
Les Arcs 1950 2000.jpg
Les Arc 1950 och 2000
Högsta fallhöjd2100 m
Längsta nedfart10 km med 2100 meters fallhöjd
Pister
Green cirkel.svg Antal gröna pister12
Solid blue.svg Antal blå pister129
Red rectangle.svg Antal röda pister66
Black square 45degree angle.svg Antal svarta pister35
Totalt242
Summa pistlängd425 km
Liftar
Släpliftar94
Stolliftar62
Berg-, kabin- och gondolbanor16
Totalt171

Paradiski är samlingsnamnet på ett skidområde i Vanoisedalen i Tarantaise, Savoie Frankrike. Paradiski (Les Arcs, Peisey Vallandry samt La Plagne, Montchavin etc) är förbundna med en spektakulär lift (Vanoise Express) som var världens högst belägna över marken innan den nya liften byggdes i Whistler. Paradiski är snösäkert då man åker skidor på hög höjd inklusive två glaciärer. Les Arcs har en pist – Aguille Rouge – som har den högsta fallhöjden bland alla skidorter i Europa - 2100 meter.

I Tarentaiseområdet ligger den största koncentrationen av berömda skidorter i världen. Grannsystemen är Espace Killy (Val d'Isère och Tignes) samt Les Trois Vallées (Courchevel, Meribel, Val Thorens). Ett veckoliftkort i Paradiski gäller även för ett dagsbesök i grannsystemen. Det har funnits planer att bygga ihop liftarna i dessa tre system till ett som skulle bli världens i särklass största men har omöjliggjorts då delar av Tarantaise nu är naturskyddsområden.

Les Arcs/Paradiski är inte lika välbesökt av svenskar som övriga system i Tarantaise men håller lika hög klass. Passar både nybörjare som avancerade och det finns därtill mycket av tämligen säker ”offpist”. Även mycket av avancerad offpist som man lämpligen utforskar med guide. Bra beskrivningar av offpist finns i boken ”Les clés de Paradiski” av Didier Givois.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • [1] Paradiski
  • [2] Les Arcs Officiell webbplats
  • [3] Arc 1950 Officiell webbplats
  • [4] La Plagne Officiell webbplats