Paraguayanska inbördeskriget

Från Wikipedia
Paraguayanska inbördeskriget
Ägde rum April-augusti 1947
Plats Paraguay Paraguay
Utfall Seger för regeringssidan
Resultat Higinio Moríñigo kvar som president
Stridande
Paraguay Paraguays regering
Coloradopartiet
Uppbackade av:
Argentina Argentina
USA USA
Liberala Partiet
Revolutionära Febreristapartiet
Paraguays kommunistparti
Uppbackade av:

Sovjetunionen Sovjetunionen

Befälhavare och ledare
Paraguay Higinio Moríñigo
Paraguay Alfredo Stroessner
Rafael Franco
Styrka
20 000 3 000

Paraguayanska inbördeskriget var en konflikt i Paraguay som utkämpades mellan mars och augusti månad 1947.

1940 hade president Higinio Moríñigo upphävt konstitutionen, och förbjudit politiska partier. De som var mot detta började strejka, och studentkravaller utbröt.1946 tillät Morínigo återigen politisk aktivitet, och bildade en regering där Revolutionära Febreristapartiet och Coloradopartiet ingick. Revolutionära Febreristapartiet lämnade koalitionsregeringen den 11 januari 1947, i ilska över att man menade att Morínigo stödde Coloradopartiet.

Febreristapartiet var av samma uppfattning som Liberala partiet och Parauays kommunistparti. Rafael Franco ledde ett uppror som utvecklades till ett inbördeskrigParaguays väpnade styrkor, som tidigare varit lojala, splittrats.

På rebellernas sida fanns nu alla politiska partier utom Coloradopartiet, samt de flesta av bankfolket och folk inom administrativa ämbeten, samt 80% av officerarna. Av de elva olika armédivisionerna, gick fyra med på rebellsidan den 8 mars och de två infanteridivisionerna vid Concepción gjorde revolt, och allierade sig med Chaco-infanteridivisionerna några dagar senare.

På regeringssidan stod Coloradopartiet, de tre kavalleridivisionerna vid Campo Grande; de tre Asuncióndivisionerna (infanteri, signallister och ingenjörer) samt artillerdivisionen från Paraguari.

Den 27 april allierade sig flottan med rebellerna, och skyddade Asunción, men de besegrades av artilleridivisionen som kommit från Paraguarí, under Alfredo Stroessners befäl. Två kanonbåtar, Paraguay och Humaita, beslagtogs av rebellerna, då de stod i Buenos Aires för reparationer.

I augusti 1947 hade Morínigo återfått kontrollen. En tredjedel av befolkningen hade då flytt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 13 september 2012.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]