Paramount Pictures

Från Wikipedia
Version från den 4 oktober 2015 kl. 10.43 av LarskeBot (Diskussion | Bidrag) (undviker omdirigering, replaced: {{Företagsfakta → {{Faktamall företag med AWB)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Paramount Pictures
Paramount logo 1914.jpg
Paramount Pictures logotyp som den såg ut 1914.
Typfilmbolag
HuvudkontorHollywood, Kalifornien, USA
NyckelpersonerJim Gianopulos, vd
Branschfilmbranschen
Tjänsterfilm
Historia
Grundat8 maj 1912
GrundareAdolph Zukor
Jesse L. Lasky
W. W. Hodkinson
Struktur
ModerbolagGulf and Western (1966-1994)
Viacom, Inc. (1994-)
Uppslagsordet ”Paramount” leder hit. För skivbolaget, se Paramount (skivmärke).
Grind in till Paramounts ateljéer i Hollywood.

Paramount Pictures är ett amerikanskt filmbolag, som grundades den 8 maj 1912 av Adolph Zukor och är det äldsta filmbolaget i Hollywood. Paramount Pictures var bolaget som kallades för ”regissörsbolaget” eftersom det hade så många regissörer. Det var även det bolag som hade flest egna biografer, det var världens största biografkedja. Deras filmer var kända för att vara sofistikerade och fina i kanten. Många komedier med Ernst Lubitsch som regissör producerades.

I Paramount Pictures ingår Paramount Vantage, den speciella filmdivision som huvudsakligen producerar så kallade konstfilmer (eng. "art film"). Paramount Pictures ingår sedan 1993 i mediekoncernen Viacom.

Katalog (urval)

Filmer

TV-serier

Konstnären Dario Campanile står framför ett konstverk som han skapade för Paramount Studios för deras 75th Anniversary logo-redesign. Tavlan användes som källa för efterföljande logotyp animering. Originalet finns att se på Paramount Studios.

Svensk distribution

Paramounts filmer distribueras i Sverige huvudsakligen genom United International Pictures sedan 1982 och dessförinnan genom dess föregångare Cinema International Corporation. Paramount Pictures är ett medlemsföretag i Svenska Antipiratbyrån.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Paramount_Pictures&oldid=418644459.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, List of Paramount Pictures films.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, List of television series produced by Paramount Television.

Externa länkar