Parasaurolophus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Parasaurolophus
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: Yngre krita
Sketch parasaurolophus.jpg
Parasaurolophus (rekonstruktion)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
InfraklassHärskarödlor
Archosauria
ÖverordningDinosaurier
Dinosauria
OrdningFågelhöftade dinosaurier
Ornithischia
UnderordningOrnithopoder
†Ornithopoda
InfraordningIguanodonter
†Iguanodontia
ÖverfamiljHadrosauroider
†Hadrosauroidea
FamiljHadrosaurider
†Hadrosauridae
SläkteParasaurolophus
Vetenskapligt namn
§ Parasaurolophus
AuktorParks, 1922
Utbredning
Map cretaceous Parasaurolophus.svg
Arter
  • P. walkeri Parks, 1922
  • P. tubicen Wiman, 1931
  • P. cyrtoccristatus Ostrom, 1961
Hitta fler artiklar om djur med

Parasaurolophus (bredvid Saurolophus) tillhörde hadrosauriderna och levde under slutet av krita för 75 miljoner år sedan i vad som skulle komma att bli Nordamerika. Den blev upp till 10 meter lång och därmed en av de största hadrosaurierna. Parasaurolophus hade en kam på huvudet, kanske den underligaste utväxt man hittat på en hadrosaurid. Den sträcker sig som ett rör bak över nacken, och forskarna trodde först att det rörde sig om en snorkel. Numera tror man att djuret använde kammen för att trumpeta, eftersom den var ihålig.

Om kammen verkligen användes så, kan den ha använts till att utstöta kontaktljud, varningsläten, eller kanske parningsrop. Eller var kammen gjord så att Parasaurolophus kunde utstöta olika ljud? Kanske parningsrop från hannarna, då man brukar avbilda hannarna med längre kam än honorna, och att vissa illustrationer visar en stor färgad hudflik mellan kammen och nacken.

Som hjälpmedel till varningsläte skulle Parasaurolophus kam säkert varit behövlig, eftersom den levde samtidigt med de köttätande Tyrannosauriderna Daspletosaurus och Gorgosaurus och jätte krokodilen Deinosuchus. Den kan ha levt i stora hjordar med flera hundra medlemmar. Ungarna höll sig förmodligen i mitten av hjorden då de var de sårbaraste.

Eftersom Parasaurolophus inte hade några märkvärda försvar som pansar eller horn var den säkert som flera andra hadrosaurider ett eftertraktat byte för flera rovdjur stora som små. Dock kan Parasaurolophus ha haft väl utvecklade sinnen (syn, lukt och hörsel) för att kunna upptäcka fara o placerat ut vaktposter då hjordarna stannade till för att drick och äta. Upptäckte de fara kunde de slå larm genom att utstöta ljud med hjälp av sina ihåliga kammar och hjorden kunde ha hunnit ta till flykten innan angriparen hann slå till.

Parasaurolophus har blivit en av de bäst kända dinosaurierna, och är en av bara fyra dinosaurier som kan ses i alla filmerna om Jurassic Park, och den syns även i Disney pixar's Dinosaurier (film).