Parc de la Ciutadella

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Parc de la Ciutadella.
Damen med paraplyet la Dama del Paraigua (Roig Soler 1888) har vid flera tillfällen röstats fram av Barcelonaborna som stadens mest uppskattade staty.

Parc de la Ciutadella är en 17,43 hektar stor park belägen strax norr om Ciutat Vella, Barcelonas medeltida stadskärna. Parken tillkom i samband med rivningen av Barcelonas citadell efter vilket den uppkallats. Sedan 1893 upptas en stor del av den ursprungliga parken av Barcelonas zoo.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1869 inleddes rivningen av Barcelonas citadell efter att generalen Juan Prim överlåtit byggnaden till staden under villkoret att marken den upptog skulle användas till en parkanläggning. 1872 gavs arkitekten Josep Fontserè uppdraget att rita parkanläggningen. Den ursprungliga ritningen som upptog omkring 60 hektar (inklusive byggnader i anslutning till parken) i form av en hästsko kom att modifieras i samband med att staden fick arrangera 1888 års världsutställning.

Anläggandet av parken finansierades delvis med hjälp av försäljningen av bostäder som uppförts i närheten. Ersättningar utdelades även till de familjer som exproprierats när Flip V skulle bygga citadellet.

Parken[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen var parken tänkt att utformas som en hästsko med rabatter och planteringar anlagda längsmed breda promenadspråk omgivna av mindre oregelbundet anlagda parkvägar, av den ursprungliga ritningen återstår idag bara den södra och västra delen av parken efter att Barcelona Zoo samt de byggnader som bevarades efter att citadellet rivits tagit större delen av parken i anspråk.

Fontserè som hämtat inspiration från bland annat Central Park i New York valde att anlägga planteringarna på kullar för att ge parken en mer naturnära karaktär, han placerade även en konstgjord sjö centralt i parken.

I mitten av parken var det tänkt att ett palats för konstutställningar skulle uppföras men efter att Barcelona tagit på sig arrangörsskapet av 1888 år världsutställning valde man att ändra på ritningarna.

I samband med förberedelserna inför världsutställningen 1888 tillkom även ett botaniskt museum i form av ett växthus Umbracle ritad av Josep Fontserè samt en vinterträdgård Hivernacle ritad av Josep Amargós.

Fontänen La Cascada ritad och uppförd av Josep Fontserè 1875-1881

Byggnader[redigera | redigera wikitext]

Kataloniens parlament ligger i en av de byggnader som bevarades i samband med att citadellet revs. Byggnaden har även tjänat som kungligt residens åt drottning Maria Kristina från 1894 för att 1915 hysa Barcelona arkeologiska museum. Under Franco-diktaturen användes byggnaden för Barcelonas moderna museum.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]