Parissalongen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Edouard Dantan, motiv från Salongen år 1880.

Parissalongen, Parisersalongen eller bara Salongen, (på franska Salon de Paris), var en årlig utställning i Paris som skulle visa det nyaste inom samtidskonsten. Under perioden 1784 till 1890 var det den viktigaste konsthändelsen i världen. Mot slutet av 1800-talet uppstod det konkurrerande utbrytarutställningar vilket fick salongen att minska i betydelse och sedan byta både namn och inriktning.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Parissalongen organiserades första gången 1667 efter ett initiativ från Ludvig XIV, för att visa det franska hovets konstnärliga smak. Från 1725 arrangerades Parissalongen i Louvren, och utställningen fick då sitt officiella namn Salon de Paris. På 1700- och 1800-talet ansågs det som en stor ära och ett viktigt karriärsteg att få ställa ut där.

Under slutet av 1800-talet blev Parissalongen mer och mer förknippad med en konservativ och akademisk smak, och kritiserades av alltfler konstnärer. Både de franska realisterna och impressionisterna blev refuserade av salongens jury, vilket medförde att en grupp konstnärer bröt ut och arrangerade sin egen utställning, De refuserades salong (Salon des Refusés) år 1863.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål)