Park Avenue

För hotellet i Göteborg, se Elite Park Avenue Hotel

Park Avenue mot MetLife-byggnaden.
Fasad för lyxhotellet Waldorf-Astoria vid 301 Park Avenue.

Park Avenue (tidigare Fourth Avenue) är en bred boulevard för norr- och sydgående trafik på Manhattan i New York. Mestadels går den parallellt med Madison Avenue i väst och Lexington Avenue i öst. Namnet är närmast synonymt med välstånd och gatan är känd för sina höga fastighetspriser och sin rika befolkning, speciellt området där den passerar Upper East Side.[1]

Gatan som blir Park Avenue börjar som Bowery. Mellan 8:e och 14:e gatan är den fortfarande känd som Fourth Avenue. Norr om 14:e gatan blir den en norr- och sydgående genomfart. Från 14:e gatan till 17:e gatan bildar den gränsen till Union Square och är då känd som Union Square East; den sydgående filen slås samman med Broadway för den sträckan. Från 17:e gatan till 32:a gatan är den känd som Park Avenue South och den återstående sträckan för Park Avenue. Vid 42:a gatan under Metlife Building ligger en av New Yorks centrala järnvägsstationer, Grand Central Terminal. Park Avenue slutar vid 132:a gatan där det finns förbindelse med Franklin D. Roosevelt East River Drive. Namnet fortsätter på andra sidan floden i Bronx med gatan till öster om järnvägen.

Urval av företag med huvudkontor på gatan[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Park Avenue Historic District Designation Report” (på engelska). nyc.gov. New York City Landmarks Preservation Commission. 29 april 2014. http://s-media.nyc.gov/agencies/lpc/lp/2547.pdf. Läst 22 februari 2023. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]