Parosmi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Parosmi, även känd som troposmi eller kakosmi är en olfaktorisk dysfunktion som kännetecknas av oförmåga av hjärnan att korrekt identifiera ett ämnes "naturliga" lukt.

Man känner idag inte till särskilt mycket om sjukdomens mekanismer. I tidigare studier har man kunnat se att den olfaktoriska bulben (luktbulben) är mindre i storlek hos patienter med parosmi jämfört med dess storlek hos friska personer. I en studie där 22 patienter med parosmi deltog kunde man se en betydande förlust av grå hjärnsubstans på vänster sida i den främre delen av insula. Forskarna kunde även se att volymen av grå hjärnsubstans var mindre på den högra sidan av den främre delen av insula samt i andra delar av hjärnan. Flera av de drabbade områdena har en viktig funktion för luktsinnet. Den slutsats som forskarna drar är därför att en minskad volymen av grå hjärnsubstans i de delar av hjärnan som är kopplade till luktsinnet har ett samband med sjukdomstillståndet parosmi.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bitter, T.; Siegert, F.; Gudziol, H.; Burmeister, H. P.; Mentzel, H.-J.; Hummel, T.. ”Gray matter alterations in parosmia”. Neuroscience 177: sid. 177–182. doi:10.1016/j.neuroscience.2011.01.016. ISSN 1873-7544. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21241781. Läst 11 maj 2017.