Partiet för frihet och framsteg (Vitryssland)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Partiet för frihet och framsteg
PartyofProgressBY.png
FörkortningPFP
LandVitryssland Vitryssland
PartiledareVladimir Novosiad
Grundat22 november 2003
HuvudkontorMinsk, Vitryssland
Politisk ideologiLiberalism
Europeiskt samarbetsorganEuropeiska liberala, demokratiska och reformistiska partiet (ELDR) (Kandidatmedlem)
Färg(er)Blå, Vit
UngdomsförbundCivil Forum
StudentförbundBOSS
Webbplats
www.liberaly.org
Vitrysk politik
Politiska partier
Val

Partiet för frihet och framsteg (vitryska:Партыя свабоды і прагрэсу (ПСП), (ryska: Партия свободы и прогресса (ПСП) är ett vitryskt liberalt parti[1].

Historia[redigera | redigera wikitext]

Partiet har sina rötter i det liberala ungdomsförbundet Civil Forum, då många av förbundets vuxit sig för gamla för att vara med i ungdomsförbundet. Partiet för frihet och framsteg bildades av Civil Forums äldre generation den 22 november 2003 som Vitrysslands första liberala parti. Vladimir Novosiad valdes till ordförande och är fortfarande partiets ledare och frontperson[1]. Partiet har försökt registrera sig fyra gånger sedan 2003 men har inte erkänts av justitieministern eller myndigheter. År 2013 planeras en ny ansökan.

Partiet för frihet och framsteg är ett liberalt parti och ideologins principer influerar och efterföljs i alla partiets handlingar och ställningstaganden. Bland partiets främsta frågor finns införandet av en fungerande rättsstat, demokrati och marknadsekonomi. Andra viktiga frågor är separation mellan stat och kyrka, decentralisering av den Vitryska statsmakten och miljöfrågor[2].

Partiet inledde år 2007 förhandlingar med ELDR och har nu status som kandidatmedlem[1].

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 18 april 2012. https://web.archive.org/web/20120418011017/http://liberaly.org/index.php?type=special&p=articles&id=233. Läst 14 oktober 2012. 
  2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 16 december 2012. https://web.archive.org/web/20121216101143/http://www.cf-by.org/static-programma.html. Läst 14 oktober 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]