Partisekreterare

Från Wikipedia

En partisekreterare är den befattningshavare i ett politiskt parti som handhar det yttersta ansvaret för organisationsfrågor och det dagliga arbetet i partiet. Vilket inte hindrar att partisekreteraren i regel också har en central politisk position i sitt parti.

Partiledaren eller partiordföranden förmodas med denna distinktion vara den som leder det politiska arbetet, medan alltså partisekreteraren sköter organisationsfrågorna.

I Kinas kommunistiska parti har partisekreteraren en nyckelroll i att upprätthålla partiets kontroll över olika delar av staten och militär.

Partisekreterare i svensk politik[redigera | redigera wikitext]

I svensk politik är partisekreterare i vissa partier en tjänsteman adjungerad till partistyrelsen, som även utser densamme. Socialdemokraternas partisekreterare är formellt kongressvald ordinarie ledamot i partistyrelsens verkställande utskott, partisekreteraren brukar emellertid redan vara utsedd innan partikongressen och kongressens uppgift blir att bekräfta valet. Också Miljöpartiets partisekreterare är kongressvald. I Vänsterpartiet och i Sverigedemokraterna utses partisekreteraren bland ledamöterna i partistyrelsen och ingår således som ledamot med rösträtt. Den första kvinnliga partisekreteraren i Sverige var kristdemokraternas Inger Davidson.

Riksdagspartiernas partisekreterare[redigera | redigera wikitext]

Partisekreterarna för de invalda partierna i Sveriges riksdag.

Parti Namn
Centerpartiet Karin Ernlund [1]
Kristdemokraterna Liza-Maria Norlin [2]
Liberalerna Gulan Avci [3]
Miljöpartiet Katrin Wissing [4]
Moderaterna Karin Enström [5]
Socialdemokraterna Tobias Baudin [6]
Sverigedemokraterna Mattias Bäckström Johansson [7]
Vänsterpartiet Aron Etzler [8]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]