Partito della Rifondazione Comunista

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Partito della Rifondazione Comunista
Partito della Rifondazione Comunista
Rifondazione Comunista.svg
FörkortningPRC
LandItalien Italien
PartiledarePaolo Ferrero
Grundat12. 12. 1991
Antal medlemmar32 901[1] (2013)
Politisk ideologieurokommunism
Politisk positionVänster
Europeiskt samarbetsorganEuropeiska vänsterpartiet
Politisk grupp i EuropaparlamentetGUE/NGL
UngdomsförbundGiovani Comuniste e Comunisti
Webbplats
rifondazione.it
Italiensk politik
Politiska partier
Val

Partitio della Rifondazione Comunista (PRC) (ofta bara benämnt RC) är ett eurokommunistisk parti i Italien. RC bildades ur det gamla Italienska kommunistpartiet då detta splittrades 1991. Högerflygeln i partiet bildade då det socialdemokratiska Democratici di Sinistra.

Då PRC slutade att vara stödparti åt den dåvarande center-vänsterregeringen 1998, i protest mot en enligt PRC:s mening nyliberal regeringspolitik bröt sig en fraktion som motsatte sig detta ut och bildade Partito dei Comunisti Italiani. PRC har genom sin ledare Fausto Bertinotti 2004 sagt sig villigt att gå med i en ny center-vänsterregering för att avlägsna högerregeringen under premiärminister Silvio Berlusconi. PRC hade fram till Europaparlamentsvalet 2009 sex ledamöter i Europaparlamentet, där de tillhörde Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster (GUE/NGL). Sedan valet 2009 har partiet saknat representation i parlamentet. PRC har i nationella val fått omkring 6 % av rösterna, med sina starkaste fästen kring Bologna och i regionen Toscana.

PRC är reformkommunistiskt och har tagit tagit avstånd från stalinismen och tesen om det kommunistiska partiets roll som arbetarklassens avantgarde[källa behövs]. Partiet ser sig som en del av en bred och mångfacetterad rörelse mot nyliberalism, krig och globalisering.

Tillsammans med andra globaliseringskritiker och fackföreningar har man mobiliserat till stora demonstrationer[källa behövs]. Detta har gett partiet stora sympatier men har hittills inte avspeglat sig i valresultat.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rifondazione riparte