Partito della Rifondazione Comunista

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Partito della Rifondazione Comunista
Partito della Rifondazione Comunista
Rifondazione Comunista logo.svg
Förkortning PRC
Land Italien Italien
Partiledare Paolo Ferrero
Grundat 12. 12. 1991
Antal medlemmar 32 901[1] (2013)
Politisk ideologi eurokommunism
Politisk position Vänster
Europeiskt samarbetsorgan Europeiska vänsterpartiet
Politisk grupp i Europaparlamentet GUE/NGL
Ungdomsförbund Giovani Comuniste e Comunisti
Webbplats
rifondazione.it
Italiensk politik
Politiska partier
Val

Partitio della Rifondazione Comunista (PRC) (ofta bara benämnt RC) är ett eurokommunistisk parti i Italien. RC bildades ur det gamla Italienska kommunistpartiet då detta splittrades 1991. Högerflygeln i partiet bildade då det socialdemokratiska PDS, nu DS, Democratici di Sinistra (Vänsterdemokraterna).

Då PRC slutade att vara stödparti åt den dåvarande center-vänsterregeringen 1998, i protest mot en enligt PRC:s mening nyliberal regeringspolitik bröt sig ett en fraktion som motsatte sig detta ut och bildade Partito dei Comunisti Italiani. PRC har genom sin ledare Fausto Bertinotti 2004 sagt sig villigt att gå med i en ny center-vänsterregering för att avlägsna högerregeringen under premiärminister Silvio Berlusconi. PRC hade fram till Europaparlamentsvalet 2009 sex ledamöter i Europaparlamentet, där de tillhörde Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster (GUE/NGL). Sedan valet 2009 har partiet saknat representation i parlamentet. PRC har i nationella val fått omkring 6 % av rösterna, med sina starkaste fästen kring Bologna och i regionen Toscana.

PRC har i hög grad engagerat sig i antiglobaliseringsrörelsen dock utan att försöka att underordna denna partiet[källa behövs]. Detta har gett partiet stora sympatier men har hittills inte avspeglat sig i valresultat.

Politiskt har PRC tagit avstånd inte bara från stalinism utan även från det kommunistiska partiets roll som arbetarklassens avantgarde[källa behövs]. Partiet ser sig som en del av en bred och mångfacetterad rörelse mot nyliberalism och krig. PRC är ett klart reformkommunistiskt parti, som skiljer sig från både traditionell kommunism och från socialdemokrati.

PRC har tillsammans med globaliseringskritiker och fackliga organisationer mobiliserat till stora demonstrationer de senaste åren, men resultaten i valen har övertygat partiledningen och flertalet i partiet om att de måste vara villiga att delta i en center-vänsterregering for att mobilisera samma stöd i valen[källa behövs].

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rifondazione riparte