Pasvik Zapovednik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pasvik Zapovednik
Pasviks naturreservat
Naturreservat
Pasvik älv med ön Vaarlamasaari, och Pasvik Zapovednik
Pasvik älv med ön Vaarlamasaari, och Pasvik Zapovednik
Land Ryssland Ryssland
Läge Vid Pasvik älv
Petjenga distrikt, Murmansk oblast
Area 14,687 ha
Inrättat Den 16 juli 1992 av
Ministeriet för naturresurser och miljö i Ryska federationen

Pasvik Zapovednik (Пасвик заповедник, "Pasvik naturreservat") är ett ryskt naturreservat utmed Pasvik älv sydväst om staden Nikel i Murmansk oblast i Ryssland.

Gränsen mellan Ryssland och Norge, som går i djupfåran av Pasvik älv, som också utgör naturreservatets gräns i väster. I öster går gränsen vid landsvägen mellan Nikel och Rajakoski, vilken på 1920-talet byggdes som Ishavsvägen i Petsamo. Naturreservatet på 147 kvadratkilometer upprättades 1992, ungefär samtidigt som, och som en pendang till, det angränsande norska Pasvik naturreservat på 19 kvadratkilometer. Detta inrättades den 15 oktober 1993. Gemensamma norsk-ryska diskussioner om miljön vid Pasvik älv hade påbörjats 1986.

Naturreservatet har ett besökscentrum i Rajakoski.[1] I närbelägna Janiskoski finns ett naturmuseum. På ön Varlam/Varlamasaari finns en två kilometer lång vandringsled, ett fågelskådningstorn samt ruiner av bosättningar från tidigt 1900-tal. Där har också uppförts ett hus, som är en rekonstruktion av ornitologen Hans Thomas Lange Schaannings bostad från tidigt 1900-tal.

Pasvik Zapovednik bildar tillsammans med Øvre Pasvik landskapsvernområde, Øvre Pasvik nationalpark och Pasvik naturreservat i Norge, samt Vätsäri ödemarksområde i Finland, Pasvik–Enare trilaterala naturskyddsområde, som är ett sammanhängande område med omfattande naturskydd i de tre länderna.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]