Pat Roach

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pat Roach
Född Francis Patrick Roach
19 maj 1937
Birmingham, West Midlands, England
Död 17 juli 2004 (67 år)
Bromsgrove, Worcestershire, England
Andra namn Bomber
Aktiva år 1971 – 2004
IMDb SFDb

Francis Patrick "Pat" Roach, född 19 maj 1937 i Birmingham, England, död 17 juli 2004 i Bromsgrove, Worcestershire, var en brittisk brottare och skådespelare.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Innan Roach blev skådespelare var han var en välkänd brottare. Efter att hans skådespelarkarriär tog fart fortsatte han att brottas under namnet "Bomber" Roach, och var både brittisk och europeisk tungviktsmästare i brottning.

Han gjorde sin skådespelardebut som dörrvakt i A Clockwork Orange (1971), och sedan som bråkmakaren Toole i Barry Lyndon (1975). Roach haft stor framgång i karaktären som stor muskelknutte, inklusive Hefaistos i Gudarnas krig (1981), och en krigsherre i Barbarernas hämnd (1985). Kanske mest anmärkningsvärd var hans roll som General Kael i Willow (1988), och den keltiska hövding i Robin Hood: Prince of Thieves (1991).

Roach spelade flera storvuxna skurkar i Indiana Jones-serien. I Jakten på den försvunna skatten (1981), spelat Roach dels en enorm Sherpa som slåss mot Jones i en bar i Nepal och sedan en stor tysk mekaniker som boxas med Jones, innan han blir dödad av ett propellerblad på landningsbanan i Egypten. Han hade den sällsynta möjligheten att bli dödad två gånger under en film. I Indiana Jones och de fördömdas tempel (1984), spelat Roach en grym uppsyningsman. Roach verkade bara kortfattat i Indiana Jones och det sista korståget (1989) som en Gestapo officer.

Roach är mest känd för brittisk publik i komedi-drama Auf Wiedersehen, Pet som Brian "Bomber" Busbridge, en murare som anslöt till de andra i Düsseldorf och var med i alla fyra serier, men dog innan serien avslutats.

Roach dog i juli 2004 efter en lång kamp mot strupcancer.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]