Pat Roach

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pat Roach
FöddFrancis Patrick Roach
19 maj 1937
Birmingham, West Midlands, England
Död17 juli 2004 (67 år)
Bromsgrove, Worcestershire, England
Andra namnBomber
Aktiva år1971 – 2004
IMDb SFDb

Francis Patrick "Pat" Roach, född 19 maj 1937 i Birmingham, England, död 17 juli 2004 i Bromsgrove, Worcestershire, var en brittisk brottare och skådespelare.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Innan Roach blev skådespelare var han en välkänd brottare. Efter att hans skådespelarkarriär tog fart fortsatte han att brottas under namnet "Bomber" Roach, och var både brittisk och europeisk tungviktsmästare i brottning.

Han gjorde sin skådespelardebut som dörrvakt i A Clockwork Orange (1971), och sedan som bråkmakaren Toole i Barry Lyndon (1975). Roach hade stor framgång i karaktären som stor muskelknutte, inklusive Hefaistos i Gudarnas krig (1981), och en krigsherre i Barbarernas hämnd (1985). Kanske mest anmärkningsvärd var hans roll som General Kael i Willow (1988), och den keltiska hövdingen i Robin Hood: Prince of Thieves (1991).

Roach spelade flera storvuxna skurkar i Indiana Jones-serien. I Jakten på den försvunna skatten (1981), spelade Roach dels en enorm Sherpa som slåss mot Jones i en bar i Nepal och sedan en stor tysk mekaniker som boxas med Jones, innan han blir strimlad av ett propellerblad på landningsbanan i Egypten. Han hade den sällsynta möjligheten att bli dödad två gånger under en film. I Indiana Jones och de fördömdas tempel (1984), spelade Roach en grym uppsyningsman och lönnmördare. Roach verkade bara kortfattat i Indiana Jones och det sista korståget (1989) som en Gestapo-officer.

Roach är mest känd för brittisk publik i komedi-dramat Auf Wiedersehen, Pet som Brian "Bomber" Busbridge, en murare som anslöt sig till de andra i Düsseldorf och var med i alla fyra serier, men dog innan serien avslutades.

Roach dog i juli 2004 efter en lång kamp mot strupcancer.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]