Patan

Patan
(Yala)
Stad
Officiellt namn: Lalitpur Sub-Metropolitan City
Land Nepal Nepal
Zon Bagmati
Distrikt Lalitpur
Koordinater 27°40′N 85°19′Ö / 27.667°N 85.317°Ö / 27.667; 85.317
Area 15,43 km²
Folkmängd 220 802 (22 juni 2011)[1]
Tidszon UTC (UTC+05:45)
Geonames 1282931
Webbplats: http://www.lalitpur.org.np

Patan (sanskrit: पाटन Pātan, newari: यल Yala) eller Lalitpur (formellt Lalitpur Sub-Metropolitan City) är med sina 220 000 invånare (2011) den tredje största staden i Nepal. Patan ligger i den sydvästra delen av Katmandudalen och är mest känd för sina kulturarv, framför allt inom konst och hantverk.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Patan är högt belägen i Katmandudalen, på den södra sidan av floden Bagmati. Staden byggdes på ett ganska tunt lager lera och grus, som tidigare varit botten på den forntida sjön Nagdaha. Idag är staden femton kvadratkilometer stor och är uppdelad i 22 distrikt.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Lalitpur grundades troligen under Kiratdynastin på 300-talet före Kristus, och utökades sedan under Licchavidynastin600-talet efter Kristus. En ytterligare förstoring kom med Malladynastin under medeltiden. Det finns många legender om hur staden fick sitt namn. Den mest populära är att guden Rato Machhindranath skulle ha kommit till dalen från Kamaru Kamachhya i Assam, Indien, tillsammans med tre personer som representerade var sitt rike i Kathmandudalen. En av dessa hette Lalit. Han var en bonde som burit Rato Machhindranath från Kamaru Kamachhya, för att man trodde att Rato Machhindranath kunde övervinna torkan i dalen genom att skapa regn. Därför blev staden döpt efter Lalit och ordet "pur".

Lalitpur sägs dock ha grundats av kung Veer Deva år 299 efter Kristus, men enligt forskare fanns staden långt tidigare. Många historiska dokument talar för att Patan är den allra äldsta staden i Kathmandudalen.

På språket newari heter staden Yala. Det sägs komma av att kung Yalamber eller Yellung Hang döpte staden efter sig själv.

Historiska monument[redigera | redigera wikitext]

En av Patans buddhistiska monument.

Patan har över 1 200 olika buddhistiska monument utplacerade i staden. Detta eftersom den från början var tänkt att formas av buddhismens Dharma-Chakra (hjulet av rättfärdighet). Det viktigaste monumentet i Patan är dock Patan Durbar Square. Den listades på Unescos världsarvslista år 1979, som en av Katmandudalens sju världsarv.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

En stor del av befolkningen i Patan arbetar med traditionella hantverk, eller i mindre industrier. I övrigt arbetar man inom jordbruket. Patan är den stad i Nepal som fått fram flest kända konstnärer och hantverkare i hela landet, genom tiderna. Staden har även lyckats behålla hantverkkulturen, trots den snabba urbaniseringen.

Patan är inte lika urbaniserad som Katmandu, som ligger på den norra sidan av floden Bagmati, men har ändå många viktiga verkstäder, butiker, restauranger, hotell, skolor och ambassader för Katmandudalens ekonomi.

Intressanta platser[redigera | redigera wikitext]

Patan Durbar Square.

Patan är känd som en mycket konstnärlig stad. Nästan all konst är tillägnad till gudar, och staden är full av tempel och vihara. Några av dessa är:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]