Patientlyft

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Patientlyften är integrerad i ett skåp ovanför sängen.

En patientlyft (även personlyft, personlift, patientlift) är ett mekaniskt arbetstekniskt redskap som inom vården används för att förflytta rörelsehindrade patienter. Generellt finns tre typer av patientlyftar; mobillyftar (även golvlyftar), traverslyftar (kallas även taklyftar men kan då blandas ihop med andra typer av lyft än sådana som är arbetsredskap) och uppresningslyftar (även stålyftar, ståliftar). Idag är traverslyftar de vanligast förekommande och installeras ofta vid nybyggnationer av sjukhus, äldreboenden etc.

Till en patientlyft används någon typ av lyftsele, vanligtvis i ett textilt material såsom bomull eller polyester. Lyftselar finns i många olika modeller och utföranden för att passa optimalt i olika lyftsituationer, till exempel lyft till/från säng, till/från toaletten eller för vändning i sängen.

På sjukhus är patientlyftar särskilt utformade för plana lyft vanliga, exempelvis för lyft till ett operationsbord.

Patientlyftens huvudsyfte är att förhindra arbetsskador som kan uppkomma genom återkommande manuella lyft. Stort fokus läggs vanligtvis även på patientens komfort och välbefinnande. Idag anses en patientlyft vanligtvis vara ett mer värdigt förflyttningssätt än att lyftas manuellt.

Många nordiska företag är kända tillverkare av patientlyftar, till exempel Molift, Liko, Scandinavian mobility, Human Care, Arjo AB och Handicare.