Patrick Marber

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Patrick Marber är brittisk dramatiker och filmmanusförfattare, född i London 1964.

Han läste språk och litteratur i Oxford och försörjde sig därefter under några år som ståuppkomiker och pokerspelare. Under 1990-talet skrev och medverkade han i komediserier i radio och TV, bland annat den surrealistiska nyhetsparodin The Day Today.

Hans första pjäs Dealer’s Choice hade premiär 1995. Den utspelar sig på en italiensk restaurang och studerar relationer och maktspel mellan män under dagens arbete och ett nattligt pokerparti i källaren.

Samma år kom TV-pjäsen After Miss Julie – en tolkning av August Strindbergs Fröken Julie, där handlingen är flyttad till England just efter krigsslutet 1945.

Closer (1997) blev Marbers stora genombrott som dramatiker. Den har spelats i över hundra städer på trettio olika språk, och gjordes 2004 om till film med bland andra Julia Roberts och Natalie Portman i rollerna.

Nästa pjäs, Howard Katz från 2001, fick dock inte alls samma entusiastiska mottagande. Marber återvände då till filmmediet och lyckades bättre: Notes on a Scandal (2006), med Judi Dench som förbittrad äldre lärare som ertappar sin kollega (Cate Blanchett) med att ha en affär med en minderårig elev, gjorde succé och Marbers manus Oscarnominerades.

Likaledes väl mottagen blev pjäsen Don Juan in Soho, en omarbetning av Molières Don Juan. 2007-2008 spelades den på Stockholms stadsteater med Björn Kjellman i huvudrollen.

Patrick Marber arbetar nu med ett filmmanus efter Ian McEwans roman Saturday.