Patrimonio Nacional

Från Wikipedia
Spanska kronan, symbolen för Patrimonio Nacional.
Palacio Real, Madrid
El Escorial
Kungl slottet i Aranjuez
Abadía Benedictina de la Santa Cruz

Patrimonio National (Consejo de Administración de Patrimonio Nacional eller på svenska ”Styrelsen för det spanska nationella kulturarvet”) är ett självständigt organ under regeringskansliet (Ministerio de la Presidencia). Dess uppgift är att driva och underhålla egendom som ägs av spanska staten och disponeras av den spanska kungafamiljen, för användning som bostad eller för statliga och officiella ceremonier. På detta sätt har bevarandet av dessa monument och byggnader upphört att drivas av den spanske konungen och har i stället överförts till den spanska staten.

Egendomarna som administreras av Patrimonio Nacional består av palats, parker, trädgårdar och några konvent och kloster, de så kallade kungliga residensen (reales sitios). Denna benämning inkluderar den spanska kungafamiljens bostäder, merparten finns i närheten av Madrid och har av tradition använts som plats för vila, rekreation och sommar- eller vinterbostad för den spanska kungafamiljen. Den inkluderar också de platser som under forna tider fanns för hovets försörjning, men numera har den spanska monarkin avstått från dessa platser.

Under tiden för Alfons XIII användes benämningen Patrimonio Real.

Kungliga residens[redigera | redigera wikitext]

Kungliga palats[redigera | redigera wikitext]

Konvent och kloster[redigera | redigera wikitext]

Premiärministerns residens[redigera | redigera wikitext]

(Residencias del presidente del Gobierno)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia, Patrimonio Nacional, 25 september 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]