Paul Jonze

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Paul Jonze , född den 9 november 1883 i Rödöns församling Jämtland, död den 24 november 1973 på Frösön[1], var en svensk konstnär. Han är främst känd som landskapsmålare, kyrkomålare och dekorationsmålare, samt för sitt fynd av Överhogdalstapeten.

Jonzes konst finns idag representerad på många museer i Sverige.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

"Himmelsrasta" med Helags i bakgrunden.

Paul Jonze föddes Jonsson, fadern Jonas Ersson var bonde på fastigheten Övergård 1:3 på Rödön, och sonen Paul tog släktnamnet Jonze år 1908. Han började som 15-åring som målarlärling hos en målarmästare i Östersund, och fick år 1902 som 18-åring sitt gesällbrev. Under sin tid som målarlärling började han att måla tavlor på sin fritid, främst landskapsmåleri och naturmotiv.

Jonze studerade sedan på stipendium vid Tekniska skolan i Stockholm, och efter senare studier vid Académie Colarossi i Paris började han arbeta med flera av dåtidens kända arkitekter i Sverige. År 1908 färgsatte och marmorerade han utställningsmontrarna i det då nybyggda Nordiska museet, och tiden där väckte hans intresse för hembygdsvård och hembygdskultur. Han fick år 1909 ett treårigt stipendium av Jämtlands läns landsting för att dokumentera allmogekulturen i länet, och det var under dessa år som han år 1910 upptäckte Överhogdalstapeten, som i dag är känd som en av världens äldsta bevarade bonader. År 1913 dekorerade han tillsammans med konstnären Olle Hjortzberg Uppenbarelsekyrkan i Saltsjöbaden, och 1914-1915 tonsättaren Wilhelm Peterson-Bergers hem SommarhagenFrösön, samt något senare Hotell Åregården (Diplomat) i Åre.

Under 1920-talet deltog Jonze i restaureringen av många jämtlandskyrkor, bland annat kyrkorna i Offerdal och Strömsund. Som bildkonstnär dominerades hans motiv länge av det jämtländska sommarlandskapet, men från mitten av 1930-talet började han alltmer arbeta med rena fjällmotiv. I början av 1940-talet byggde han en enslig fjällstuga vid Helagsfjället som han döpte till "Himmelsrasta" (Himmelsrasten), och där vistades han i mer än tjugo års tid under stora delar av året.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges dödbok 1901–2009, DVD-ROM, Version 5.00, Sveriges Släktforskarförbund (2010): Jonze, Paul (18831109-8233)

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Anton Svensson, (1972). Bergakungen på Himmelsrasta - en särpräglad jämtländsk konstnärsnatur i årsboken Jämten
  • Jonze Paul, red (1937). Paul Jonzes utställning Östersund 1937. [Illustrerad]. Östersund. Libris 3003447 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]