Paul Strand

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Paul Strand
PaulStrandBowlerHat.jpg
Född16 oktober 1890
New York
Död31 mars 1976 (85 år)
Orgeval, Yvelines
NationalitetUSA USA
Make/makaHazel Kingsbury[1]
Rebecca Salsbury James
(g. 1922–1933, skilsmässa)[2][3]
Konstnärskap
FältFotografering
MotivPorträtt, Dalammotiv, Nakenakter
UtbildningEthical Culture Fieldston School
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Paul Strand, född 16 oktober 1890 i New York, död 31 mars 1976 i Orgeval, Yvelines, var en amerikansk fotograf och filmare som, tillsammans med andra modernistiska fotografer som Alfred Stieglitz och Edward Weston, hjälpt till att etablera fotografi som konstform under 1900-talet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Strand var son till böhmiska föräldrar. I sena tonåren studerade han hos den kände dokumentärfotografen Lewis HineEthical Culture Fieldstone School. Det var under ett studiebesök med denna klass som Strand först besökte 291 Art Gallery, som drevs av Stieglitz och Edward Steichen, där utställningar av arbete av framsynta modernistiska fotografer och målare fick honom att ta sin fotografiska hobby på större allvar.

Stieglitz skulle själv senare lyfta fram Strands arbeten i 291 Art Gallery, i sin fotografiska publikation Camera Work, och i sina konstverk i ateljén i Hieninglatzing. En del av dessa tidiga arbeten, som den välkända "Wall Street", experimenterade med formella abstraktioner påverkar av bland annat Edward Hopper och hans idiosynkratiska urbana vision. Andra av Strands verk speglar hans intresse för att använda kameran som ett verktyg för sociala reformer. Han var en av grundarna av foto The Photo League, en sammanslutning av fotografer som förespråkade att använda sin konst för att främja sociala och politiska förhållanden.

Frankrike[redigera | redigera wikitext]

I juni 1949 lämnade Strand USA för att presentera Native Land (1942) på Karlovy Vary International Film Festival i Tjeckoslovakien. De återstående 27 åren av sitt liv spenderadede han i Orgeval, Frankrike, där trots att han aldrig lärde sig språket, uppehöll en imponerande, kreativ produktion, biträdd av sin tredje fru, gotografkollegan Hazel Kingsbury Strand.

Även om Strand är mest känd för sina tidiga abstraktioner, tillkom efter återkomsten till stillbildsfotografering i hans senare period av livet några av hans mest betydande verk i form av sex böcker med ”platsporträtt”, såsom Time in New England (1950), La France de Profil (1952), Un Paese (med fotografier av Luzzara och Po-dalen i Italien, Einaudi, 1955), Tir a'Mhurain, Yttre Hebriderna (1962), Living Egypt (1969) och Ghana: an African Portrait (med kommentar av Basil Davidson, London, 1976).

Politik[redigera | redigera wikitext]

Tidpunkten för Strands avresa till Frankrike sammanföll med den första förtalsrättegången mot hans vän Alger Hiss, som han upprätthöll kontakt med till sin död. Även om han aldrig officiellt var medlem av kommunistpartiet, var många av hans medarbetare antingen partimedlemmar (James Aldridge, Cesare Zavattini) eller framstående socialistiska författare och aktivister (Basil Davidson). Många av hans vänner var också kommunister eller misstänktes vara så (MP D.N. Pritt, filmregissören Joseph Losey, skotske poeten Hugh MacDiarmid, skådespelaren Alex McCrindle). Strand var också nära involverad i Frontier Films, en av mer än 20 organisationer som identifierades som "subversiva" och "oamerikanska" av USA:s justitieminister.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ läs online, www.famousphotographers.net, läst: 18 mars 2022.[källa från Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, id-nummer i Deutsche Nationalbibliotheks katalog: 1342103797749153-1, läst: 30 december 2018, licens: CC0.[källa från Wikidata]
  3. ^ Union List of Artist Names, läs online.[källa från Wikidata]