Pays de la Loire

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Pays-de-la-Loire)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Région Pays-de-la-Loire
Pays-de-la-Loires vapen
Information
Regionhuvudstad Nantes
Invånare
 -totalt (1999)
 -Befolkningstäthet


3 222 061
100 inv/km²

Area 32 082 km²
Arrondissement 17
Kantoner 203
Kommuner 1 502
Président du
Conseil général
Jacques Auxiette
Departement i regionen
Loire-Atlantique (44)
Mayenne (53)
Maine-et-Loire (49)
Sarthe (72)
Vendée (85)
Lägeskarta
Pays-de-la-Loires läge i Frankrike

Pays-de-la-Loire är en region i nordvästra Frankrike, vid kusten mot Atlanten. Regionen motsvarar inte någon historisk provins, utan området har tillhört bland annat Bretagne och Anjou. Regionhuvudstaden är Nantes.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Pays-de-la-Loire är beläget vid Biscayabukten, norr om regionen Poitou-Charentes, med Centre till öster, Basse-Normandie i norr, och Bretagne i nordväst. Namnet härrör från floden Loire, och betyder "Loireflodens land"; flera av Loires tillflöden samlar sig i huvudfloden i detta område, och den har sin mynning i Nantes. En stor del av Loireflodens områden ligger emellertid utanför denna region. Floden Maine bildas i regionen där floderna Mayenne och Sarthe flyter samman. Vid Atlanten, i Bourgneufbukten, finns ett par öar som tillhör regionen, bland annat Île de Noirmoutier och Île d'Yeu.

Huvudorten Nantes utsågs under 1900-talet av staten till en métropole d'équilibre (balanserande metropol) och regionens gränser valdes för att avgränsa Nantes influensområde snarare än på historisk grund. Nantes med omgivningar tillhörde förr Bretagne och utgjorde 20 % av den provinsen. Hela provinsen Anjou och provinsen Maine ingår i Pays-de-la-Loire. Vidare ingår mindre områden från Poitou, Perche och Touraine.

Regionen består av departementen Loire-Atlantique, Mayenne, Maine-et-Loire, Sarthe, och Vendée. Viktiga städer är bland annat Angers, Châteaubriant, La Roche-sur-Yon, Laval, Le Mans, Nantes, Rezé och Orvault.

Landskapet utgörs huvudsakligen av lågland och floddalar, men vid Boulogne i söder finns en liten bergskedja. Sydöst om Nantes finns sjön Lac de Grand-Lieu. Det finns flera naturparker i regionen, bland annat Brière och Marais poitevin.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Eftersom regionen är så ung, har den ingen gemensam historia. Nantes var huvudort i den historiska provinsen Bretagne, varmed Château des Ducs de Bretagne är belägen där, och dess områdes historia sammanfaller med Bretagnes. Staden bildades av gallerna, och romarna kallade den Civitas Namnetum. Anjou har spelat en framträdande roll i historien såsom hertigdöme, liksom Maine. Anjou tillhörde länge England och sedan Neapel, och blev franskt först 1480.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

De många floderna i regionen gör området lämpligt för odling. Vin är en viktig näring; i Anjou tillverkas bland annat rosévin och annan frukt odlas också i stor utsträckning. Loireviner är vanligen lätta, de vita och rosévinerna ofta lätt mousserande.

Nantes är en av Frankrikes viktigaste hamnstäder, med uthamnen Saint-Nazaire, samt är ett industri- och utbildningscentrum.

De många historiska minnesmärkena, bland annat flera renässansslott, tilldrar sig många turister, som utgör en central näring.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  • Bonniers lexikon, band 1-24, red. L. Ahlgren, Stockholm 1997