Peter Tordenskjold

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Peder Tordenskjold)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet "Tordenskjold" leder hit. För andra betydelser se Tordenskjold (olika betydelser).
Peter Wessel Tordenskjold
Titlar
Adlad Tordenskjold
Tidsperiod 1716
Tidsperiod 1719–1720
Yrke sjömilitär
Militärtjänst
I tjänst för Danmark-Norge
Försvarsgren Flottan
Land Danmark-Norge
Tjänstetid 1710–1720
Grad Viceamiral
Slag/krig Stora nordiska kriget
Slaget vid Dynekilen
Anfallet mot Marstrand
Striderna vid Göta älv
Utmärkelser Adlad
Personfakta
Personnamn Peter Jansen Wessel
Född 28 oktober 1690
Trondheim, Norge
Död 12 november 1720 (30 år)
Gleidingen nära Hildesheim i nuvarande Niedersachsen, Tyskland
Dödsorsak duell med Jakob Axel Staël von Holstein
Begravd Holmens Kirke i Köpenhamn
Släkt
Frälse- eller adelsätt Tordenskjold
Far Johan Wessel
Tordenskiolds vapen, detalj från sarkofagen i Holmens Kirke, Köpenhamn

Peter Wessel Tordenskjold alternativt Peter Wessel Tordenskiold (före adlandet 1716 Peter Jansen Wessel), född 28 oktober 1690 i Trondheim (Trondhjem) i Norge, död 12 november 1720 i Gleidingen nära Hildesheim i nuvarande Niedersachsen, Tyskland, var en norsk sjömilitär verksam i den danska örlogsflottan under det stora nordiska kriget.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Tordenskjold var son till rådmannen Johan Wessel, men sattes på grund av olydnad i lära som skräddare och senare barberare. När Fredrik IV 1704 var på besök i Trondheim lyckades Tordenskjold utan föräldrarnas vetskap följa med kungens svit till Köpenhamn, där han 1706 antogs som navigationsstudent. Efter resor över hela världen återkom han 1710 som kadett till Norge och deltog då i det nyss utbrutna stora nordiska kriget, till en början som befälhavare ombord på den tvåmastade snaubriggen Ormen. 1712 fick han befäl över Lövendals galej, med 18 kanoner, och följde den danska flottan under Gyldenlöve i handlingar mot den svenska i Östersjön, där han utmärkte sig vid sänkningen av ett antal svenska transportfartyg utanför Rügen den 29 september. I oktober 1712 utnämndes han till kaptenlöjtnant. Han deltog i slaget vid Kolbergerheide i april 1715, och fick därefter befäl över den svenska fregatten Vita Örn, med 30 kanoner, som han själv varit med om att erövra vid slaget. Tack vare skicklighet, våghalsighet och goda förbindelser upphöjdes han i februari 1716 till det adliga ståndet med namnet Tordenskjold.[1]

Tordenskjolds största militära framgång var den danska flottans seger över den svenska flottan 8 juli 1716 i slaget vid Dynekilen, en seger som allvarligt minskade Karl XII:s möjligheter att erövra Norge. Samma år blev Tordenskjold chef för Kattegatteskadern. Oluf Budde blev 1718 Tordenskjolds flaggkapten. Tordenskjold erövrade Marstrand 25 juli 1719 (se Anfallet mot Marstrand) och anföll därefter i Striderna vid Göta älv staden Göteborg, bravader som ledde till att han utnämndes till viceamiral, 29 år gammal.

Vid en resa till Hannover för att möta sin tilltänkta brittiska hustru, dödades han under oklara omständigheter 1720 i en duell på ett ängsområde kallat Sehlwiese strax utanför byn Gleidingen i närheten av staden Hildesheim i Hertigdömet Bremen på gränsen till Kurfurstendömet Hannover – omkring 15 km i syd-östlig riktning från staden Hannover. Det var efter ett bråk med Jacob Axel Staël von Holstein,[2] en överste som tidigare hade varit i svensk och polsk tjänst.

Folkhjälte och legend[redigera | redigera wikitext]

Tordenskjold är en stor hjälte och legend i Danmark och Norge. Många sägner – sanna som osanna – frodas om hans storhet, vilken framgår inte minst av att han besjungs i barnsånger, till exempel Jeg vil synge om en helt. I Danmark finns en förening vid namn Selskabet Danske Tordenskiold-venner[3], som bland annat firar hans födelsedag.

Film[redigera | redigera wikitext]

År 2016 hade den dansk-nordiska spelfilmen Tordenskjold & Kold biografpremiär. Filmen handlar om den rastlösa tiden efter det nordiska krigets slut och Tordenskjolds och hans trogne kammartjänares Christian Kolds resa till Hannover.

Illustrationer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tordenskjold, Peder i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1919)
  2. ^ Staël von Holstein, Jakob Axel i Herman Hofberg, Svenskt biografiskt handlexikon (andra upplagan, 1906)
  3. ^ Selskabet Danske Tordenskiold-venner. Arkiverad från originalet den 4 augusti 2007. https://web.archive.org/web/20070804235950/http://www.danske-tordenskiold-venner.dk/. Läst 1 augusti 2007. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Andersen, Dan H. (2004). Mandsmod og kongegunst : en biografi om Peter Wessel Tordenskiold. Danmark: Aschehoug. ISBN 87-11-11848-2