Hoppa till innehållet

Penélope Cruz

Från Wikipedia
Penélope Cruz
Cruz februari 2018.
Cruz februari 2018.
FöddPenélope Cruz Sánchez
28 april 1974 (50 år)
Spanien Alcobendas, Madrid, Spanien
Utbildad vidMadrids konservatorium
Aktiva år1989
MakeJavier Bardem (2010– )
Barn2
WebbplatsPenélope Cruz.org
Betydande roller
María Rosa Sanz i Allt om min mamma
Raimunda i Att återvända
María Elena i Vicky Cristina Barcelona
Best Actress in a Supporting Role
2009 Vicky Cristina Barcelona
IMDb SFDb

Penélope Cruz Sánchez, född 28 april 1974 i Alcobendas i regionen Madrid, är en spansk skådespelare. Hon är den första spanska kvinnliga skådespelare som tilldelats en Oscar[1] och även den första spanska skådespelare som förärats en stjärna på Hollywood Walk of Fame.[2]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Cruz debuterade som 15-åring i en musikvideo för den spanska popgruppen Mecano 1989. Hon fick sedan sitt internationella genombrott i Alejandro Amenábars film Abre los ojos från 1997. Sedan dess har hon uppmärksammats i bland annat Allt om min mamma och Vanilla Sky. Hon har även figurerat i olika reklamfilmer för L'Oréal. Hennes karriär fick en nystart i Pedro Almodóvars prisbelönta film Att återvända 2006.

Cruz belönades med en Oscar i kategorin bästa kvinnliga biroll för rollen som María Elena i filmen Vicky Cristina Barcelona av Woody Allen.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Cruz är dotter till bilmekanikern Eduardo Cruz (1953–2015) och frisören Encarna Sánchez. Hon har två yngre syskon, Mónica, som även hon är skådespelare, och Eduardo som är en känd sångare. Cruz är sedan 2010 gift med den spanske skådespelaren Javier Bardem, som hon mött vid bland annat inspelningen av Vicky Cristina Barcelona under 2008. De två spelade dock mot varandra redan 1992, i Bigas Lunas film Ät mej!.[3] Tillsammans har de sonen Leonardo Encinas Cruz (född 2011) och dottern Luna Encinas Cruz (född 2013).

Efter inspelningen av hästfilmen Dessa vackra hästar (2000) bestämde hon sig för att bli vegetarian. Hon har även engagerat sig i djurskyddsfrågor och bland annat protesterat mot hemlandets tradition med tjurfäktningar.[4]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]