Pengar (roman)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pengar
FörfattareVictoria Benedictsson
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
GenreRoman
Förlag för förstautgåvanFritzes
Utgivningsår1885
HuvudpersonerSelma Berg

Pengar är en roman från 1885 av Victoria Benedictsson. Den utgavs under pseudonymen Ernst Ahlgren och är hennes debutroman.[1]

Handling och samtid[redigera | redigera wikitext]

Boken handlar om Selma, från då hon är sexton år, till då hon är tjugotre. Under denna tid går hon från att vara en sprallig ung flicka med konstnärsdrömmar, till att bli en hård kvinna med frihet som enda mål.

Som sextonåring gifter sig Selma med den mycket äldre Pål Kristersson, en välbärgad man som jobbat sig till sin förmögenhet, mycket för att hon blir intalad att han är ett bra gifte rent ekonomiskt. Hon känner dock aldrig någon kärlek till honom, och hon tycks långsamt nästan glömma vad kärlek är. Hennes make beskrivs som "en rakad gris". Under åren som går i äktenskapet börjar hon förstå alla fel som är i deras äktenskap, men också felen som är i samhället angående kvinnans position, hennes omyndighet och rättigheter.

I romanen går författarinnan hårt åt den dåvarande tidens äktenskapslagar och kvinnosyn. Som exempel kan nämnas att en kvinna fick gifta sig när hon var sexton år gammal, men blev först myndig då hon var tjugofem. En man däremot blev myndig, och fick därmed gifta sig, vid tjugoett års ålder. Hela den idén om att en kvinna kunde gifta sig/bli bortgift nio år innan hon var myndig, är en central punkt i boken. En man var dessutom förmyndare åt sin hustru, vilket betydde att när en gift kvinna blev tjugofem år, så hade hon i alla fall inte rätt att till exempel bestämma över sin egen ekonomi, eller bestämma var hon skulle bo, eller ansöka om skilsmässa. Och i många fall antagligen inte ens sin egen sexualitet, ty frigiditet var kraftigt utbrett. Och även om en kvinna blev fri, så var arbetsmarknaden för kvinnor nästan obefintlig. "Mannen är kvinnans huvud. Så säger både lagen och bibeln", som hennes man påminner henne om i romanens sista kapitel.

Symbolik[redigera | redigera wikitext]

Symboliken i romanen är i realismens tecken ganska sparsmakad, men genomgående. Solen, eller ljuset, har en viktig roll som en symbol för den klassiska synen på kvinnan, "så som en kvinna ska vara". I romanens sista rad klär hon av sig i mörkret. Även hennes arbetsrum, där hon tillbringar sin tid med att studera och läsa, är mycket mörkt - det var inte särskilt "kvinnligt" att syssla med vetenskap.

Olika djur agerar också symboler. Hennes häst, det djur som hennes man lockade in henne i giftermålet med, är en symbol för friheten, men samtidigt fångenskapen hon känner. Hon kan ta hästen och rida, hon kan bestämma över den, men den är ändå alltid en påminnelse om att hon är "köpt".

En sädesärla dyker upp och är en träffande symbol för ungdomens frihet och ungdomens virriga och spontana tankar, då den lilla fågeln skuttar omkring och plockar korn.

När Selmas farbror övertalar henne om att Pål är ett gott gifte pågår samtidigt ett tuppslagsmål utanför, där hon trött erkänner att den starke alltid vinner.

Den litterära samtiden[redigera | redigera wikitext]

Pengar är ett typexempel på den strömning som inom svensk litteratur kallas för 80-talet, i det här fallet åsyftas 1880-talet.[2] Detta är i Skandinavien känt som det moderna genombrottet, och grundades till stor del av Georg Brandes tankar om litteraturens mening. Mest känd från denna tid är August Strindberg vars bok Röda Rummet ses som startskottet för sagda strömning. 80-talisternas motto var att föra problem under debatt, och "chockerande" böcker avlöste varandra.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Pengar av Ernst Ahlgren”. LitteraturMagazinet. http://www.litteraturmagazinet.se/victoria-benedictsson/pengar. Läst 9 januari 2020. 
  2. ^ Elisabeth Møller Jensen, red (1993). Nordisk kvinnolitteraturhistoria Bd 2 Fadershuset : 1800-talet. sid. 346. Libris https://libris.kb.se/bib/1591967 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]