Pengar i Harry Potter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

I Harry Potterserierna av J.K. Rowling finns ett fiktivt ekonomiskt system, som används av trollkarlar i England. Det baserar sig på tre typer av mynt, som i ordning efter värde är: den gyllene galleonen, den silverne sikeln och bronsfärgade knutingen. Det går 29 knutingar på en sikel och 17 siklar på en galleon. Trollkarlsbankerna kan växla mugglarpengar till trollkarlspengar, så att även de mugglarfödda trollkarlarna och häxorna kan handla i till exempel Diagongränden.


Myntens design och specifikationer[redigera | redigera wikitext]

På varje galleon finns ett nummer, beroende på vilken svartalf som gjorde den. I Harry Potter och Fenixorden förhäxade Hermione ett par mynt, som visade när mötet för nästa träff med Dumbledores Armé skulle vara, genom att bli varma när nästa datum för mötet börjar istället för att visa numret.

Det finns ingen information om myntens form i böckerna, utom att Ron Weasley tyckte att 50pence-myntet såg mycket konstigt ut till formen i den första boken. I filmerna är mynten runda.

I Harry Potter och den flammande bägaren, berättar en Mugglare att någon tänkte betala honom med "guldmynt stora som navkapslar".

Banker[redigera | redigera wikitext]

Den enda vid namn nämnda banken i Harry Potter är Gringotts, som finns i Diagongränden i London. Hagrid hävdar att trollkarlarna bara har en bank. De har bland annat ett lokalkontor i Egypten, där Bill arbetade. Det är därför tänkbart att flera kontor finns i andra länder.

Växlingskurs[redigera | redigera wikitext]

Det beräknade värdet på en galleon är fem pund (52 sek år 2011), men växelkursen varierar.

I boken Fantastiska vidunder och var man hittar dem, nämns två detaljer om hur mycket trollkarlspengar är värda jämfört med mugglarpengar. För det första står det att £174 miljoner är lika med 34 000 872 galleoner, 14 siklar, och 7 knutingar (summan är avrundad till 34 000 000 i boken Quidditch genom tiderna). Det står även att boken kostar £2.50, eller 14 siklar och 3 knutingar.

Det nämns i böckerna att ett nummer av the Daily Prophet kostar mellan 1 och 5 knutingar. Några tror att det är likvärdigt med 50 cent, ett vanligt pris på tidningar i USA. Då skulle en galleon vara någonstans mellan 49.30 och 219.50 dollar. Det motsäger dock Rowling, som hävdat att en galleon är fem pund. Det finns dock ingen anledning att tro att en tidning i den verkliga världen kostar lika mycket som i trollkarlsvärlden.

Se även[redigera | redigera wikitext]