People Get Ready (sång)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från People Get Ready (song))
People Get Ready
Utgiven1965
Format7"-singel
InspeladChicago: 1964
GenreSoul
Längd2:38
SkivbolagABC-Paramount
10622
LåtskrivareCurtis Mayfield
ProducentJohnny Pate

"People Get Ready" är en singel från 1965 av The Impressions, och titelspåret från albumet med samma namn. Singeln är idag gruppens mest kända hit, vilken nådde ända upp till nummer 3 på Billboard R&B Chart och nummer 14 på Billboard Pop Chart. Gospel-låten är en Curtis Mayfield komposition, och den visar på den tro som Mayfiled hade som en följd av en kristen uppfostran och en barn- och ungdomstid i kyrkan.

Rolling Stone magazine korade "People Get Ready" till den 24th best song of all times de placerade den också som nummer 20 på deras lista över de 100 Greatest Guitar Songs. Låten var också med i The Rock and Roll Hall of Fame's 500 Songs that Shaped Rock and Roll. "People Get Ready" har också blivit vald till Top 10 Best Songs Of All Time av en panel bestående av 20 proffs låtskrivare och producenter, med bl.a. Paul McCartney, Brian Wilson, Hal David, med flera vilket skrevs om i Englands Mojo music magazine, och var även invald i the Grammy Hall of Fame 1998.

Mayfield sa, "Jag tog det från min kyrka eller från fraser från min uppväxt i kyrkan. Som "there's no hiding place" och "get on board", och "images of that sort". Jag måste ha varit i en väldigt djup religiös stämning när jag skrev den låten." Låten är den första Impressions-hiten som innehåller Mayfields gitarr i breaket.[1]

Coverversioner[redigera | redigera wikitext]

Det har gjorts ett antal covers av denna låt, av artister som:

Bob Dylan har spelat in 3 olika kända versioner av denna låt i 3 olika tidsepoker. Dylan spelade in den med The Band 1967 i samband med de kända Basement Tapes Sessions. Denna version har inte blivit officiellt släppt, men finns tillgänglig på diverse bootlegs av The Basement Tapes. Han spelade in en andra version 1975, vilken släpptes 1978 på en promotionskiva för filmen Renaldo and Clara med 4 låtar. Den versionen var 1 av de 42 rariteterna på Itunes anthology of Dylan's output. Dylan spelade in en tredje version 1988 inför filmen Flashback.

Kanadensiske countrysångaren Michelle Wright gjorde en cover på låten 1997 på sitt samlingsalbum Peace in the Valley. Hennes version nådde till #49 på RPM Adult Contemporary charts.

2000, gjorde gitarristen Eric Essix en cover på låten på sitt album Southbound.[2][3]

2009, gjorde country stjärnan Ronnie Milsap en cover på låten på hans gospelalbum Then Sings My Soul.[4]

På 25th anniversary Rock and Roll Hall of Fame Concert, framförde Jeff Beck och Sting en coverversion av "People Get Ready." Sting sjöng en text som var mer Universell mot originalet.

I Säsong 9 av American Idol, så sjöng Crystal Bowersox den här låten för att få bra recensioner från juryn.

Countrygruppen Exile gjorde en cover på en EP 2010 kallad People Get Ready. EP:n är en remastrad version av en EP släppt 2008 som endast nedladdning från deras webbsida kallad Reunion.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]