Pepparholm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pepparholm (Peberholm)
Ö
Land Danmark Danmark
Kommun Tårnby kommun
Area 1,6 km²
Folkmängd 0
Öresundsbron med Pepparholm till höger och Saltholm till vänster.
Öresundsbrons brofäste på Pepparholm.

Pepparholm (danska Peberholm) är en dansk konstgjord ö i Öresund, som skapades i samband med byggandet av Öresundsförbindelsen. Ön ligger strax söder om den naturliga ön Saltholm. Vid Pepparholm startar tunneln till Köpenhamn och bron till Sverige och Malmö. En järnväg och en motorväg går parallellt på ön.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen skulle Öresundsförbindelsen byggas längs med Saltholm, vilket skulle kräva att bron antingen byggdes rakt över Saltholm eller att ön expanderades. Dessa planer lades dock av miljömässiga skäl ned. Danska och svenska politiker kom istället överens om att bygga en artificiell ö söder om Saltholm. Vattnets fria flöde var ett viktigt argument i debatten hos dem som var emot brobygget. Saltvatten är tyngre än sötvatten och flödar bäst på djupa ställen, därför grävde man Öresund djupare för att förbättra flödet och materialet användes till uppförandet av Pepparholm. Platsen för Pepparholm valdes eftersom området var mycket grunt och inte påverkade vattnets flöde. Ön fick sitt namn - som valdes för att passa ihop med Saltholm - efter en tävling i den danska tidningen Politiken.

Natur[redigera | redigera wikitext]

Pepparholm skyddas av detaljerad lagstiftning. Förutom passerande järnvägs- och biltrafik får endast biologer och Öresundsförbindelsens personal besöka ön.[1] På ön finns även en helikopterplatta som är avsedd att användas vid räddningsarbete vid en eventuell olycka på Öresundsförbindelsen.

Ön ses som ett biologiskt experiment. Forskare hoppades att naturen på egen hand skulle få ön att blomstra, helt utan mänsklig interaktion. Detta lyckades, och då Pepparholms jord tagits från botten av Öresund, har flera ovanliga växter trätt fram på Pepparholm. 2007 hittades till exempel äkta pimpinell, krypvide och strimsporre. De flesta frön har dock spridits till ön med vind, besökare och fåglar. Ön är en populär häckningsplats för några sällsynta och skyddade fågelarter som småtärnor och skärfläckor. Kolonin breder ut sig över ett större område på den sydöstliga delen av ön.[2]

2007 hittades även strandiris (sibirisk iris). Lunds botaniska förening hade samma år inventerat 454 växtarter och Zoologiska museet i Köpenhamn hade hittat fler än 200 skalbaggar och drygt 300 fjärilar.[3]

År 2010 noterades förekomst av det första däggdjuret - hare, som hade tagit sig över på isen det året när det var extra kallt. Samma år hittades hägg och orkidén ängsnyckel. Den sistnämnda trivs på stenig mark. Totalt hade år 2010 konstaterats förekomst av drygt 490 växtsorter. Av fågelarter som hittat till Pepparholm nämns kärrhök och häger[4]. På en av Öresundsbrons pelare har det dessutom häckat pilgrimsfalk[5]. Under vintern 2011/2012 har även havsörn siktats[6]. Även en sällsynt spindelart har påträffats här: Tegenaria agrestis (Luffarspindeln).

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Peberholm på oresundsbron.com
  2. ^ "Mer om Peberholm", Öresundsbrons hemsida (Läst 2009-08-22)
  3. ^ "Öresundsförbindelsens historia - år för år", Svedabs hemsida (Läst 2011-11-29)
  4. ^ Sydsvenskan 30/6 2010
  5. ^ Sveriges Radio Ekot 15/6 2011
  6. ^ Kvällsposten 10/2 2012

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Skrattmåsen trivs på Pepparholm