Per-Ingvar Brånemark

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Per-Ingvar Brånemark, född 3 maj 1929 i Karlshamn, död 20 december 2014 i Göteborg, var en svensk anatom, känd för utvecklingen av osseointegration. Osseointegration är en metod för att permanent förankra implantat i skelettet, framförallt i käkar som stöd för tandkronor och broar, men metoden har vidareutvecklats för användning i andra delar av skelettet där man kan förankra led- eller benproteser.

Osseointegration[redigera | redigera wikitext]

enligt Brånemark bygger på främst två principer.

  • När implantaten opereras in hanteras benvävnaden skonsamt så att bencellerna bibehåller sin vitalitet och inte skadas allvarligt av för hög temperatur vid borrning och gängning.
  • Implantaten är gjorda av titan, ett vävnadsneutralt material som möjliggör för bencellerna att under läkningen efter operationen växa ihop med implantatytan utan mellanliggande vävnad.

Därmed blir implantaten som en del av benvävnaden; de blir osseointegrerade, enligt en term som B. myntat.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Med hjälp av vitalmikroskopi bedrev Brånemark basforskning om blodceller på 1950-talet i Lund. Han upptäckte då främst av en slump att benvävnad kunde osseointegrera titan.

Brånemark blev prosektor i anatomi vid Göteborgs universitet 1963, vilket ändrades till biträdande professor 1969. Han utnämndes till professor 1979. År 1992 fick Brånemark Söderbergska priset, utomlands känt som "lilla Nobelpriset". Prissumman är på en miljon kronor. Han blev professor emeritus 1994.

År 1965 opererade Brånemark i Göteborg in titanförankringar på den första patienten. Förankringen blev 1967 stöd för en helbro i underkäken. När patienten Gösta Larsson dog 2006 hade implantaten fungerat i mer än 40 år.

År 1995 promoverades Brånemark till hedersdoktor vid Chalmers tekniska högskola.[1] Han tilldelades 1997 KTHs stora pris på 800 000 kronor för sitt arbete inom protesområdet och upptäckten att metallen titan är kroppsvänlig.

Västsvenska Industri- och Handelskammaren har tilldelat Brånemark sin utmärkelse av första storleken för avgörande insatser för det västsvenska näringslivet. Utmärkelsen delas ut den 28 april 2009 i Scandinavium. Han får utmärkelsen för sin framgångsrika kommersialisering av upptäckten att grundämnet titan kan integreras med benvävnad genom osseointegration.

Mellan 2004 och 2008 var Brånemark och hans fru Barbro (International Coordinator) bosatta och verksamma i Brasilien men återvände därefter till Mölndal.

I maj 2010 invigdes i foajén till Academicum på Medicinarberget i Göteborg en permanent utställning om Per-Ingvar Brånemark och hur fenomenet osseointegration upptäcktes och utforskades.

I en angränsande lokal finns sedan tidigare Britt-Marie Jerns friskulptur i brons av Brånemark. Skulpturen – som är skänkt av Nobel Biocare AB – avtäcktes i september 2002 i Wallenbergsalens entré, Medicinaregatan 20 A, Göteborg, där den först var uppställd några år.

19 maj 2011 kungjordes att Brånemark får europeiska patentverkets (EPO) pris, European Inventor Award, i klassen Lifetime achievement. I sin presentation av Brånemark beskriver EPO honom som "en banbrytande utvecklare av osseointegration, en numera vanligt förekommande medicinsk metod som går ut på att skapa en stabil övergång mellan titanimplantat och ben." Priset betecknas som det mest prestigefyllda uppfinnarpriset i Europa och har delats ut sedan 2006.[2]

Per-Ingvar Brånemarks son Rickard Brånemark har fortsatt i sin fars fotspår med att vidareutveckla konceptet, i detta fall till en ny uppfinning för fastsättande av arm- och benproteser med titanskruv.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Chalmers: Hedersdoktorer: Per-Ingvar Brånemark[död länk], läst 14 april 2009
  2. ^ Isabel Wahlgren (19 maj 2011). ”Per-Ingvar Brånemark tilldelades EU:s uppfinnarpris”. DentalMagazinet. Arkiverad från originalet den 22 december 2014. https://web.archive.org/web/20141222122528/http://dentalmagazinet.se/nyheter/per-ingvar-branemark-tilldelades-eus-uppfinnarpris/. Läst 22 december 2014. 
  3. ^ Klas Andersson (22 december 2014). ”Fick en skruvad idé”. Svenska Dagbaldet Näringsliv. http://www.svd.se/naringsliv/fick-en-skruvad-ide_3279335.svd. Läst 22 december 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]