Perlan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Perlans utsiktsplattform

Perlan är ett kupolliknande landmärke i Reykjavik, Islands huvudstad. Bygnaden är 25,7 meter högt och ursprungligen designat av arkitekten Ingimundur Sveinsson. Perlan ligger på kullen Öskjuhlíð, där det varit 6 varmtvattentankar i årtionden. Året 1991 uppdaterades tankarna och en halvkupolsstruktur placerades ovanpå. Detta projekt var till stor del på uppdrag av Davíð Oddsson, under sin tid som borgmästare i Reykjavík.

Museum[redigera | redigera wikitext]

Perlanmuseet - Wonders of Iceland öppnade 2017. Den första utställningen är ´Glaciärer och Isgrottor. Med en mangjord isgrotta som är 100 meter lång och gjord av 350 ton snö och ís. På andra våningen finns en interaktiv utställning på glaciärer på Island och klimatpåverkan. I maj 2018 öppnas en utställning med namnet Land, Kust och Hav samt det isländska naturhistoriska museet. Senare på året öppnas ett planetarium och en Norskensutställning.

360° Reykjavík Observationsdäck[redigera | redigera wikitext]

Observationsdäcken är nu en del av museet med information om de sevärdheter som ses från plattformen. Det är den bästa utsiktspunkten över Reykjavík och dess omgivning. Man kan se berg, vulkaner, geotermiska områden, havet och en glaciär. Den innehåller panoramateleskop i alla sex hörnen av däcket och 16 informationsskyltar.

Mat och dryck[redigera | redigera wikitext]

På översta våningen under glaskupolen finns en ny restaurang som heter Ut i bláinn och en Café som heter Kaffitár. Båda platserna har fantastisk utsikt över Reykjavík och omgivningen.

Presentbutik[redigera | redigera wikitext]

På fjärde våningen, samma som observationsdäcken, finns en stor presentaffär.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]