Peter Doig

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Peter Doig
Peter-Doig.jpg
Född17 april 1959
Edinburgh, Storbritannien
Konstnärskap
FältMålning
UtbildningSaint Martin's School of Art och Chelsea College of Art and Design
Redigera Wikidata

Peter Doig, född 17 april 1959 i Edinburgh i Skottland, är en brittisk målare.

Peter Doigs familj flyttade 1962 till Trinidad, där has far arbetade på ett skeppsmäklar- och handelsföretag, och 1966 till Kanada. Han utbildade sig på Wimbledon School of Art i London 1979–80, Saint Martins School of Art i London 1980–83 och Chelsea School of Art i London 1989–90. Peter Doig hade sin första stora separatutställning på Whitechapel Art Gallery i London 1991. Han gjorde efter denna ett mindre antal målningar i stort format, som han själv ser som temamässig utgångspunkt för sina senare verk.

Han inbjöds att återvända till Trinidad 2000 för att bli gästkonstnär (artist-in-residence) tillsammans med kollegan Chris Ofili. År 2002 flyttade Doig tillbaka till Trinidad och Tobago och skaffade sig en ateljé i Caribbean Contemporary Arts Centre nära Port of Spain. Han blev också konstprofessor på Kunstakademie Düsseldorf i Düsseldorf, Tyskland.

Peter Doig är kanske mest känd för sina målningar av Le Corbusiers modernistiska bostadshus l’Unité d’Habitation i Marseille i Frankrike. Under tidigt 1990-tal i samarbete med en grupp arkitekter och konstnärer som arbetade med byggnaden som bas.

Han nominerades 1994 till Turnerpriset. Mellan 1995 och 2000 var han kuratorTate Gallery i London.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på artikeln Peter Doig på engelskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]