Hoppa till innehållet

Peter Doig

Från Wikipedia
Peter Doig
Född17 april 1959
Edinburgh, Storbritannien
Konstnärskap
FältMålning
UtbildningSaint Martin's School of Art, Chelsea College of Art and Design och Wimbledon College of Art
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Peter Doig, född 17 april 1959 i Edinburgh i Skottland, är en brittisk målare.

Peter Doigs familj flyttade 1962 till Trinidad, där has far arbetade på ett skeppsmäklar- och handelsföretag, och 1966 till Kanada. Han utbildade sig på Wimbledon School of Art i London 1979–80, Saint Martins School of Art i London 1980–83 och Chelsea School of Art i London 1989–90. Peter Doig hade sin första stora separatutställning på Whitechapel Art Gallery i London 1991. Han gjorde efter denna ett mindre antal målningar i stort format, som han själv ser som temamässig utgångspunkt för sina senare verk.

Han inbjöds att återvända till Trinidad 2000 för att bli gästkonstnär (artist-in-residence) tillsammans med kollegan Chris Ofili. År 2002 flyttade Doig tillbaka till Trinidad och Tobago och skaffade sig en ateljé i Caribbean Contemporary Arts Centre nära Port of Spain. Han blev också konstprofessor på Kunstakademie Düsseldorf i Düsseldorf, Tyskland.

Peter Doig är kanske mest känd för sina målningar av Le Corbusiers modernistiska bostadshus l’Unité d’Habitation i Marseille i Frankrike. Under tidigt 1990-tal i samarbete med en grupp arkitekter och konstnärer som arbetade med byggnaden som bas.

Han nominerades 1994 till Turnerpriset. Mellan 1995 och 2000 var han kuratorTate Gallery i London.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på artikeln Peter Doig på engelskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]