Peter Griffin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Peter Griffin
Family Guy-rollfigur
Första framträdande "Death Has a Shadow"
Röstskådespelare Seth MacFarlane
Anknytning
Yrke Bryggeriexpedit (nuvarande), tidigare en säkerhetskontrollant på en leksaksfabrik och en fiskare
Information
Födelsenamn Peter Löwenbräu Griffin
Hårfärg Brun
Släktingar
Fru: Lois Griffin (1999-idag) Make: Nathan Lane (2008-?)

Barn: Meg, Chris och Stewie
Föräldrar: Thelma, Francis (styvpappa; avliden), Mickey McFinnigan (biologisk)

Peter Löwenbräu Griffin är en fiktiv karaktär i den animerade TV-serien Family Guy. Hans mellannamn Löwenbräu avslöjades i avsnittet "Peter, Peter, Caviar Eater". Peter är pappan i Griffin-familjen och en av huvudkaraktärerna i serien tillsammans med frun Lois, dottern Meg och sönerna Chris, Stewie och Bertram.[1][2] Hans röst görs av seriens skapare Seth MacFarlane.

Personlighet[redigera | redigera wikitext]

En person utklädd till Peter Griffin

Peter har en väldigt barnslig, lättpåverkad och impulsiv personlighet, något som leder honom till att utföra olika galna hyss och upptåg. Detta skapar problem både för honom, hans familj och vänner. Hans favoritsysselsättning är att se på TV och sitta på puben The Drunken Clam. Där dricker han öl med sina bästa vänner Joe Swanson och Glenn Quagmire. Ett IQ-test visade att hans låga intelligens placerar honom i en kategori strax under utvecklingsstörd, men det påvisade även kreativitet i vissa sammanhang.[3] Han blir väldigt svartsjuk när någon stöter på hans väninna Lois. När någon kysste henne på SeaWorld, resulterade detta i att han hotade att döda Lois och den hon är otrogen med. Detta verkar emellertid vara ett tomt hot eftersom han inte visade någon vilja att använda våld, när han ertappade henne med att vara otrogen med förre presidenten Bill Clinton.

Peter behandlade särskilt i säsong 5 och 6 sin dotter Meg väldigt illa och slog exempelvis till henne oprovocerat med ett basebollträ och sedan inte bara vägrade hjälpa henne när hon blev åtalad för att ha sextrakasserat inbrottstjuvar utan också sade att han hoppas hon åker dit. Senare har han dock mestadels kommit att behandla henne bättre och han har också sagt att även när han behandlar henne illa är det bara för syns skull. Han har även närmat sig Meg sexuellt då han försökte bli en redneck. Han struntar för det mesta i sin yngste son Stewie, men å andra sidan så är inte Stewie särskilt intresserad av att vara med honom heller, som han avfärdar som "den fete mannen". Det barn han verkar bry sig mest om är den äldste sonen Chris, som har slående likheter med honom i form av att båda är överviktiga och har låg intelligens. Peter struntar ibland även i Chris, men ofta är han engagerad i honom, något som dock inte alltid är bra för Chris eftersom Peter på grund av sin låga intelligens ofta ger hemska råd, som när han uppmanade Chris att medvetet försöka behandla sin flickvän illa. Peter har vid ett tillfälle (på grund av dålig syn) misstagit Chris för Louis och gjort "närmanden" precis som på Meg som han dock snabbt slutade med.

Trots att en av hans bästa vänner, Joe Swanson, är rullstolsburen, är han starkt fördomsfull mot rullstolsburna, så till den milda grad att han förstörde sin restaurang och därmed förlorade de tiotusentals dollar han investerat i den för att förhindra att det blev ett tillhåll för rullstolsburna, som han anser försöker påtvinga sin "livsstil" på Amerika. Han har också ibland busringt Joe Swanson och retat honom för att han är rullstolsburen.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Peter träffade Lois för första gången då han var handdukspojke för Marguerite Pewterschmidt. Hon föll snabbt för honom, till stort förtret för hennes far Carter Pewterschmidt, som först försökte döda honom genom att dumpa honom långt ut i havet och sen erbjöd honom en miljon dollar om han höll sig borta från Lois. Carter har sedan motvilligt blivit tvungen att acceptera att Lois är gift med Peter, men har fortsatt att öppet förakta honom och behandla honom illa.

Han arbetade för Mr. Weed på leksaksfabriken Happy-Go-Lucky i de första tre säsongerna av serien.[4] Men när Mr. Weed oavsiktligt dog och fabriken revs, började Peter jobba som fiskare, med två portugisiska invandrare som medarbetare.[5] När hans båt sjönk, gick han till arbetsförmedlingen och fick ett jobb på Pawtucket Patriot-bryggeriet.[6] Peter har också haft ett extrajobb som försäljare av rövkliare.

Peter bor med sin familj i den fiktiva staden Quahog i Rhode Island. Han föddes i Mexiko, där hans mamma Thelma försökte göra utföra en abort på honom.[7] Hans biologiska pappa, Mickey McFinnigan, bor på Irland.[8]

Peter har ofta beskrivit olika förfäder, exempelvis Moses Griffin som ledde judarna ur Egypten, Peter Hitler som var bror till Adolf Hitler och Nate Griffin som var en afrikansk slav som fördes till Amerika och sedan skaffade barn med dottern till hans slavägare. Det har senare visat sig att Peter biologiskt är en del av McFinnigan-familjen och därmed är det inte helt säkert att släkt-trädet är äkta, även om hans svarta förfader Nate Griffin förekommit på bild i en bok i det lokala biblioteket.

Peter hamnar ofta i bråk med jättekycklingen Ernie som han har en fejd med efter det att Ernie gav honom en förfallen kupong. Bråken uppstår i regel utan anledning mitt i handlingen i olika avsnitt och pågår flera minuter och tenderar att orsaka stora skador, ofta till och med död, för de som råkar befinna sig i närheten.

Han har använt ett flertal olika droger & illegala substanser i olika avsnitt: Crack, Kokain, LSD, Marijuana och Steroider men även missbrukat Red Bull.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ "Emission Impossible". Family Guy. Fox Broadcasting Company. 2001-11-08. Nr. 11, säsong 3.
  2. ^ "Sibling Rivalry". Family Guy. Fox Broadcasting Company. 2006-03-6. Nr. 22, säsong 4.
  3. ^ "Petarded". Family Guy. Fox Broadcasting Company. 2005-06-19. Nr. 6, säsong 4.
  4. ^ "Mr. Saturday Knight". Family Guy. Fox Broadcasting Company. 2001-09-19. Nr. 9, säsong 3.
  5. ^ "A Fish Out of Water". Family Guy. Fox Broadcasting Company. 2001-09-19. Nr. 10, säsong 3.
  6. ^ "Jungle Love". Family Guy. Fox Broadcasting Company. 2001-09-19. Nr. 13, säsong 4.
  7. ^ "Padre de Familia". Family Guy. Fox Broadcasting Company. 2007-11-18. Nr. 6, säsong 6.
  8. ^ "Peter's Two Dads". Family Guy. Fox Broadcasting Company. 2007-02-11. Nr. 10, säsong 5.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]