Peter Hvidt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Peter Hvidt, född 6 februari 1916 i Köpenhamn, död 13 oktober 1986 i Köpenhamn, var en dansk arkitekt och möbelformgivare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Efter utbildning på Kunsthåndværkskolen drev Hvidt arkitektbyrån Hvidt & Mölgaard tillsammans med Orla Mölgaard-Nielsen. De skapade bl. a. de banbrytande möbelserierna Portex (1945) och Ax (1950). Dessa baserades på industriell tillverkning beräknad för export och därför utformade med platsbesparande konstruktioner för minimering av emballage- och transportbehov.

I sin verksamhet som arkitekt har Hvidt, tillsammans med Hans Kristensen från 1970, medverkat till kontors- och fabriksbyggnader för bl. a. De Danske Sukkerfabrikker i Köpenhamn (1958) och kollektivhus i Søllerød, Hillerød och Birkerød (1962 – 70), alla utförda i en ljus, klar och enkel stil. Han har också varit delaktig i utformningen av Lilla Bältbron (1965 – 70) och Vejlefjordbron (1975 – 80).

Erkännande[redigera | redigera wikitext]

Hvidt fick Diplone d'Honneur vid Trienalen i Milano 1951 och 1954. Hans verk finns representerade på MOMO i New York, National Gallery i Melbourne och Danmarks museum for Kunst og Design.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från danskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]