Hoppa till innehållet

Peter Naur

Från Wikipedia
Peter Naur
Peter Naur
Peter Naur
Peter Naur
Född25 oktober 1928
Frederiksberg, Danmark
Död3 januari 2016 (87 år)
Herlev, Danmark
MedborgarskapDansk
NationalitetDanmark
ForskningsområdeDatavetenskap
InstitutionerRegnecentralen
Niels Bohr-institutet
Danmarks tekniska universitet
Köpenhamns universitet
Känd förAlgol
Backus-Naur formuläret
Nämnvärda priserComputer Pioneer Award (1986)
Turingpriset (2005)

Peter Naur, född 25 oktober 1928 i Frederiksberg, Danmark, död 3 januari 2016 i Herlev,[1] var en dansk pionjär inom datavetenskap.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Naur började sin karriär som astronom som han 1957 tog sin doktorsexamen i, men hans möte med datorer ledde till en förändring av hans yrkesinriktning. Från 1959 till 1969 var han anställd vid Regnecentralen, det danska datainstitutet, medan han samtidigt gav föreläsningar på Niels Bohr-institutet och Danmarks Tekniska Universitet. Från 1969 till 1998 var Naur professor i datavetenskap vid Köpenhamns universitet.

Vetenskapligt arbete[redigera | redigera wikitext]

Naurs huvudsakliga forskningsområden var design, struktur och prestanda hos datorprogram och algoritmer. Områden som programvaruteknik och programvaruarkitektur har också utvecklats av Naur. Han var även redaktionsmedlem för tidskriften BIT Numerical Mathematics om numerisk analys åren 1960-1993.[2]

I sin bok Computing: A Human Activity (1992), som är en samling av hans bidrag till datavetenskap, avvisar han den formalistiska skolan om programmering som anger programmering som en gren av matematiken. Han ville heller inte gärna bli associerad med Backus-Naur-formen (BNF) (som tillskrivs honom av Donald Knuth) och har sagt att han skulle föredra att den kallades Backus Normal Form.

Naur kan möjligen identifieras med den empiristiska skolan, som säger att man inte skall söka djupare kopplingar mellan saker som visar sig i världen, utan hålla sig till iakttagbara fakta. Han har attackerat vissa delar av både filosofin och psykologin ur denna synvinkel. Han har också lagt fram en teori om mänskligt tänkande som han kallade Synapse-State Theory of Mental Life.

Hedersbetygelser[redigera | redigera wikitext]

Naur vann 2005 Turingpriset för sitt arbete med att definiera programmeringsspråket ALGOL 60. I synnerhet var det ett erkännande för hans roll som redaktör för den inflytelserika "Report on the Algorithmic Language ALGOL 60" med dess banbrytande användning av BNF.

Naur är den enda dansken att ha vunnit Turingpriset. Han tilldelades också Rosenkjærpriset 1966.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Peter Naur, 20 december 2014.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]