Petronius

Från Wikipedia
En bild föreställande Petronius från 1707.

Petronius (Gaius Petronius Arbiter, Titus Petronius), född omkring 27 e.Kr. död 66 e.Kr. genom självmord, var en romersk författare (satiriker).

Biografi

Petronius var kejsar Neros rådgivare vad gäller lyx och extravagans. Hans inofficiella titel var arbiter elegantiae (ungefär, smakdomare).

Petronius Arbiter omtalas som författare till en i utdrag bevarad fornromersk äventyrsroman, Satyricon eller Satiræ, skildrande en viss Encolpius brokiga upplevelser i en stil som blandar vers och prosa, påminnande om den Menippeisk satiren. Författaren till denna roman antas vara identisk med den i Tacitus Annales omtalade Gajus Petronius, en njutningskonstens mästare, som vid kejsar Neros hov fungerade ett slags mâitre de plaisir och gällde som högsta auktoritet i smakfrågor (arbiter elegantiæ), tills han, misstänkt för delaktighet i den pisoniska sammansvärjningen, såg döden oundviklig och vid en bankett lät skära upp sina blodådror, förbinda dem och sedan öppna dem för att långsamt dö av blodförlust.[1]

Det största bevarade stycket ur romanen Satyricon är känt under namnet Cena Trimalchionis ("Trimalchios Gästabud") är utgiven med tysk översättning och kommentar av Ludwig Friedländer utgiven 1891, svensk översättning av Hilding Andersson 1902.[2]

Av Petronius verk finns inte mycket sparat åt eftervärlden. Endast ett fragment av en längre berättelse finns bevarad i verket Satyricon.

Bibliografi

Övrigt

  • Asteroid 3244 Petronius har sitt namn efter honom.
  • Henryk Sienkiewicz lät honom bli en av de viktigaste figurerna i romanen Quo vadis.

Källor

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 21. Malmö: Svensk uppslagsbok AB. sid. 549-550 
  2. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 21. Malmö: Svensk uppslagsbok AB. sid. 550 

Externa länkar