Philippine av Brandenburg-Schwedt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Philippine av Brandenburg-Schwedt

Philippine Auguste Amalie av Brandenburg-Schwedt, född den 10 oktober 1745, död den 1 maj 1800, var en tysk lantgrevinna. Hon var 1773-1785 gift med lantgreve Fredrik II av Hessen-Kassel.

Philippine var dotter till markgreve Fredrik Vilhelm av Brandenburg-Schwedt och Sofia Dorothea av Preussen. Hon var länge påtänkt som svensk drottning; hennes moster Lovisa Ulrika ville få henne gift med först Gustav III och sedan med Karl XIII, men dessa planer misslyckades. Gustav gifte sig 1766 med Sofia Magdalena. När detta äktenskap inte ledde till barn, planlades ett äktenskap för Karl, som skulle avla en arvinge i broderns ställe. Philippine blev då, vid sidan av Hedvig Elisabet Charlotta och Augusta av Braunschweig, utsedd till en av tre äktenskapskandidater som Karl skulle möta under sin resa i Europa 1770. Karl och Philippine ska ha blivit ömsesidigt förtjusta i varandra, och äktenskapet betraktades som avgjort i Preussen. I Sverige ogillades det dock av både tronföljaren och av mösspartiet, som var rädd för att Karl därmed skulle bli en hattpartist genom brudens kontakt till Lovisa Ulrika, och förhalade äktenskapet med hänvisning till kostnaden. Detta togs som en skymf i Preussen och omöjligjorde dessutom äktenskapet med Augusta av Braunschweig, där man betraktade det som ett löftesbrott.[1]

Philippine gifte sig med Fredrik i Berlin 10 januari 1773. Han var 41 år äldre och änkling sedan 1772 efter sin första fru, från vilken han levt separerad sedan 1754. Hon försonade maken med hans barn från första äktenskapet, som han inte träffat sedan 1754. Philippine var en självständig kvinna som levde skild från maken med sitt eget hov; hon fick inga barn med maken, däremot en son med Georg Ernst Levin von Wintzingerode 1777. Hon blev änka 1785.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nanna Lundh-Eriksson: Sophia Albertina. Historisk Kavalkad. Stockholm (1946)
Företrädare:
Maria av Storbritannien
Lantgrevinna av Hessen (ej regent)
17731785
Efterträdare:
Vilhelmine Karoline av Danmark